"Slachtoffer en neef vielen ons aan"

BROERS CHIH VRAGEN VRIJSPRAAK VOOR MOORD

De broers Chih vragen de vrijspraak voor de moord op Hicham Yachou en de moordpoging op diens neef Mourad twee jaar geleden. "Onze cliënten werden aangevallen en ze hebben zich verdedigd", klinkt het bij de verdediging. Voor de schutter had het Openbaar Ministerie al een opsluiting van 20 jaar gevorderd.

Op de tweede procesdag kregen de advocaten van de burgerlijke partijen en de verdediging het woord. De aanleiding is een drugsschuld: Mourad Yachou had Mohamed Chih één kilo cocaïne op krediet geleverd. Boualam verkocht die voor 15.000 euro, ver onder de marktprijs en om het geld te vergokken. Mourad had al een paar keer aangedrongen dat de Algerijnse broers hun schuld moesten aflossen. "Daarom trommelde hij zijn neef Hicham op. Géén knoorknaap, want hij zat in totaal 9 jaar in de cel", pleitte meester Kris Luyckx.

Op 30 oktober 2014 zagen Mourad en zijn neef Yachou aan het kruispunt van de Pothoekstraat met de Lange Beeldekensstraat de Algerijnse broers in hun Opel Astra.

"De beklaagden hadden kunnen vluchten of kunnen doorrijden, maar die opties hebben ze niet gekozen", legde meester Tim Smet uit die voor de ouders van de overleden Hicham Yachou optreedt.

"De ongewapende Hicham wilde hen aanspreken over die schuld, maar het portier was op slot. De inzittenden hebben de deuren opengedaan op het moment dat Boualam zijn wapen had genomen. Toen Hicham dat wapen zag, wilde hij uit de wagen springen, maar hij werd getroffen in de zij."

Drugsschuld

Het slachtoffer strompelde weg, maar overleed diezelfde avond. Boualam schoot snel een tweede keer richting Mourad, maar die kogel miste zijn doel. Daarna zette Mourad het op een lopen en liet zijn neef achter. "Boualam is ook vertrouwd met wapens", zegt meester Carsau. "In 2013 was hij al betrokken bij een schietpartij.

De advocaten van Boualam Chih vroegen de vrijspraak. "Voor de feiten werden de broers Chih al bedreigd en afgeperst over die drugsschuld", klinkt het.

Kogel in het hart

"Die avond werden ze aangevallen. Misschien droeg Hicham een boksbeugel. Dat is te zien op de camerabeelden. En het latere slachtoffer was op dat moment de grootste agressor. Dat is ook duidelijk te zien. Dat het portier zou zijn geopend, klopt helemaal niet. Even voordien was een passagier uitgestapt, en daarom was enkel dat achterportier niet open. Eens in de auto heeft Hicham Boualam geslagen en mijn cliënt heeft daarop geschoten. Een keer en met de pech dat de kogel het hart heeft doorboord." Volgens meester Luyckx en Leys heeft hun cliënt geschoten uit wettige verdediging en moet hij worden vrijgesproken.

De uitspraak volgt op 5 december.

Slachtoffer Hicham Yachou (30).
Patrick Lefelon Slachtoffer Hicham Yachou (30).