"Samen zingen is genieten"

DEBORAH OSTREGA EN ERNST LÖW NEMEN TWEEDE DUET OP

Voormalig Thuis-acteur Ernst Löw en Deborah Ostrega. "Ik heb een lied voor haar geschreven. Voor iemand anders zou ik dat niet kunnen.".
Foto Laenen Voormalig Thuis-acteur Ernst Löw en Deborah Ostrega. "Ik heb een lied voor haar geschreven. Voor iemand anders zou ik dat niet kunnen.".
De vonk sloeg over toen zij een concert van hem bezocht. Nu hebben Deborah Ostrega en Ernst Löw met hun duet 'Rond middernacht' een radiohitje te pakken. "We gaan samen een plaat maken", zeggen ze. "En we gaan de komende tijd zo veel als mogelijk samen optreden."

"Het was op 7 september vorig jaar", zegt Deborah Ostrega (41). "Samen met een vriendin ging ik in Sint-Amands naar een concert van Ernst. Het bisnummer 'Jezus' raakte me. Na afloop maakten we een praatje en ik vroeg hem wie dat nummer had geschreven. 'Dat liedje heb ik gemaakt', zei Ernst. Toen was ik om." Intussen vormen de voormalige Lords of Acid-zangeres en de voormalige 'Thuis'-acteur al enige tijd een koppel. Zij is deze week verhuisd, om dichter bij hem te kunnen zijn. "Maar we wonen wel apart", zegt Ernst Löw (49).

Nick Cave

Ernst heeft Deborah een tijd geleden gevraagd om samen met hem te willen zingen. "We hadden al eens een liedje van Nick Cave samen gezongen op een feestje van een vriendin", zegt hij. "Dat was leuk en we kregen mooie reacties. Toen zou ik gaan optreden in de Arenberg. 'Ga je met me mee?', vroeg ik Deborah. Ze had geen zin. 'Kom mee, dan zingen we samen een liedje daar', zei ik." Opnieuw klikte het muzikaal. "Het is geweldig hoe onze stemmen samen zo goed klinken", zegt Ernst. "Dat is niet vanzelfsprekend en dat kan je ook niet forceren of manipuleren in de studio."

Openbaring

Met 'Rond middernacht', een wondermooi duet, hebben de twee momenteel een radiohit. "Het is een liedje dat ik zes jaar geleden heb geschreven", zegt Ernst. "Ik ben heel zorgvuldig op zoek gegaan naar een tekst die ook door een vrouw kan worden gezongen." Voor Deborah was het een openbaring. "Ik wist niet of ik wel in het Nederlands kon zingen", zegt ze. "Nu geniet ik er van. Voor het eerst in twintig jaar begrijp ik helemaal wat ik zing!"


Intussen hebben de twee al een tweede liedje samen opgenomen. "Het heet 'Ik vrij'", zegt Deborah. "Maar het gaat helemaal niet over vrijen. Het is ook een nummer van Ernst." Er is nog meer. "Voor de eerste keer in mijn leven heb ik een tekst en een liedje voor iemand anders geschreven", zegt Ernst. "Ik heb een nummer voor Deborah geschreven, voor iemand anders zou ik dat niet kunnen. Je moet elkaar kennen en vertrouwen. Ik ben zo benieuwd hoe het gaat klinken als we het gaan opnemen. Het is een heel verhalend nummer."


De twee zien er gelukkig en verliefd uit. "We treden nu ook zo veel als mogelijk samen op", zegt Ernst. "Maar het blijft mijn show en het zijn mijn liedjes. Een tijd geleden stond ik voor een moeilijk publiek. Ik moest heel veel moeite doen om me te concentreren en om ze bij de les te houden. Toen kwam Deborah erbij en zongen we een duet. Het werd muisstil. Na afloop kreeg zij meer applaus dan ik. Maar dat stoort me niet: ik kan ervan genieten, want er wordt toch ook geklapt voor mijn liedje."

Verjaardag

Begin september wordt Ernst 50. "Ik zie zo vreselijk op tegen die dag", zegt hij. "Daarom wil ik tegen dan een nieuwe plaat klaar hebben. Het wordt er een die we samen gaan maken, met nummers die ik alleen zing, enkele duetten en ook nummers die Deborah alleen zingt. Op mijn verjaardag wil ik dat er alleen over onze plaat wordt gepraat en niet over mijn leeftijd."