'Samen' in districten? Soms liever apart

DISTRICTEN ANTWERPEN EN DEURNE WILLEN GEEN ROOD-GROEN KARTEL

Het groen-rode bondgenootschap 'Samen' is dan wel beklonken op stadsniveau, in de negen districten ligt een gemeenschappelijke lijst niet altijd voor de hand. In Antwerpen, veruit het grootste district, komt er geen kartel. Ook in Deurne, het tweede grootste district, moet er al een half wonder gebeuren. We wikken en wegen de kansen. Goed om weten: vooral bij Groen is er per district volledige autonomie.

ANTWERPEN: NEEN


De kloof tussen sp.a (oppositie) en Groen (meerderheid) heeft iets van de Grand Canyon. Een ledenvergadering van Groen sprak zich onlangs al uit tegen samenwerking met sp.a., zo laat schepen Lieve Stallaert weten. Formeel geeft Tatjana Scheck (fractieleidster sp.a) het niet op. "We gaan nog praten, met uitgestoken hand." Maar groot zal het wederzijdse vertrouwen niet zijn. Sp.a wil Groen wel de gekapte bomen op de Charlottalei vergeven.


DEURNE: WAARSCHIJNLIJK NEEN


De wonderen zijn de wereld niet uit, maar of ze Deurne weten liggen, is wat anders. Mieke Vogels, die het verzet tegen 'Samen' zondag nog vergeefs organiseerde, gaf al aan dat Groen in haar district geen zin heeft in socialisten. "De jongeren in de partij volgen dat", zegt districtsraadslid Walter Verbruggen. "Toch leggen we een kartel in november nog op tafel." Fractieleider Frank Geudens (sp.a) hoopt nog, hoewel Groen het kartel uit 2012 opblies om te kunnen besturen. "Strategisch zou een gezamenlijke lijst het beste zijn, want de uitslag in een district wordt voor een groot deel gemáákt in de stad."


HOBOKEN: LIGT NOG OPEN


Sp.a en Groen besturen al vijf jaar, samen met N-VA en CD&V. Volgens schepen Tom De Boeck en lokaal voorzitter Dirk Wiesé (sp.a) is de verstandhouding uitstekend in het huidige kartel. "Maar de gesprekken over een samenwerking in 2018 moeten nog beginnen." Bij Groen was niemand bereikbaar.


WILRIJK: GROTE KANS


Hier was er in 2012 geen rood-groen kartel, al scheelde dat niet veel. Beide partijen belandden in de oppositie. "We voeren momenteel gesprekken over een gezamenlijke lijst", zegt lokaal sp.a-voorzitter Walter De Keyzer. "Maar die zijn nog niet rond. Ik schat dat de kans zeer reëel is dat het lukt. Uiteindelijk zullen echter de leden beslissen."


BERCHEM: ja


In 2012 was er al een kartel van sp.a en Groen, aangevuld met onafhankelijken Evy Cuypers en Arnold Peeters. CD&V en Open Vld kozen er finaal voor om met N-VA te besturen, dat even sterk was als sp.a/Groen. "Onze band is zeer goed", bevestigt lokaal sp.a-voorzitter Toon Wassenberg. "Het zou bizar zijn indien we onze samenwerking niet voortzetten, liefst onder de naam Samen."


BORGERHOUT: zeg maar ja


Een heel specifiek district. Daar bestuurt een linkse coalitie van het kartel sp.a/Groen met PVDA. "De samenwerking is al jaren uitstekend", zeggen schepen Marij Preneel (Groen) en districtsvoorzitter Stephanie Van Houtven (sp.a). "Natuurlijk is er de intentie om voort te doen, maar in principe kan alles nog. Formeel moeten we nog gesprekken starten."


MERKSEM: ligt open


Sp.a en Groen vormden een kartel in 2012 en besturen met N-VA. Schepenen Gilbert Verstraelen (sp.a) en Karin Staes (Groen) houden alles open. Er is nog niet over een gezamenlijke lijst in 2018 gesproken. "En ook als we een akkoord hebben, moeten we er nog mee naar onze achterban", zegt Staes.


EKEREN: twijfel


Sp.a en Groen trokken apart naar de verkiezingen in 2012 en zitten in de oppositie. Er zijn nog geen gesprekken. Maar vooral sp.a ziet een kartel wel zitten omdat er zich niet al te veel geschikte kandidaten aandienen om de lijst te trekken. Boegbeeld Ronny Kruyniers haakt wellicht af. De situatie van ex-minister Monica De Coninck is onduidelijk. Vorige keer leverde ze veel voorkeurstemmen.


POLDERDISTRICT: mogelijk


Groen kwam in 2012 niet op in Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Dat zou in 2018 wél het geval zijn. Of er een kartel komt met sp.a, hangt ook af van Team 2040, een combinatie van Open Vld, CD&V en sp.a die vijf zetels telt en samen met N-VA bestuurt. CD&V en Open Vld eisen garanties op verkozenen, maar moeten het opnemen tegen stemmenkanon Marcel Bartholomeeussen (sp.a). Onze inschatting: een kartel sp.a/Groen.