'Racistische' arts vecht ontslag aan

AZ KLINA WERFT TWEE NIEUWE DERMATOLOGEN AAN

T.H. werkte als zelfstandig dermatoloog in AZ Klina in Brasschaat.
laenen T.H. werkte als zelfstandig dermatoloog in AZ Klina in Brasschaat.
Dermatoloog T.H. die door het AZ Klina in Brasschaat op staande voet werd ontslagen wegens racisme, gaat dat ontslag aanvechten voor de rechtbank. "De aanstootgevende uitspraken waarvan AZ Klina in de ontslagbrief melding maakt, heeft onze cliënt nooit gedaan tegenover patiënten", zegt advocaat Raf van Goethem die arts T.H. bijstaat.

Ziekenhuis Klina verwijt dermatoloog T.H. dat hij een Afrikaanse patiënt racistisch en agressief heeft handeld. De betaling voor een niet-nagekomen afspraak was de aanleiding voor een incident dat eerst in het dokterskabinet en later in de publieke inkomhall van KLINA compleet ontspoorde. De arts zou uitspraken als "Eigen volk eerst" en "In de tijd van Hitler werd ik nog aangesproken met 'Herr Doktor'" gedaan hebben. Zo staat in de ontslagbrief te lezen.


Advocaat Raf Van Goethem die arts T.H. verdedigt: "Dat staat inderdaad in de ontslagbrief. Mijn cliënt geeft echter een heel ander relaas van de feiten. Hij heeft de patiënt na een eerste discussie weggestuurd. De Afrikaanse man heeft dan een neef en diens vrouw opgetrommeld en is de arts dan terug komen opzoeken. Dan heeft mijn cliënt hulp gezocht bij de directie en de ombudsvrouw. Uiteindelijk is het in de inkomhal tot een incident gekomen waarbij de politie heeft ingegrepen. De Afrikaanse patiënt heeft mijn cliënt daar aangevallen en klappen verkocht. Die kwetsuren zijn vastgesteld op de dienst spoedgevallen."

Getuige

"Pas na al die heisa heeft mijn cliënt een aantal uitspraken gedaan tegenover een medewerker van het ziekenhuis. Misschien waren die uitspraken ongepast maar ze zijn in geen geval gebeurd tegenover een groot publiek. Dat is een heel belangrijke nuance die de directie van het ziekenhuis uit het oog verliest."


Dokter T.H. zegt dat zijn versie van de feiten wordt bijgetreden door een onafhankelijke getuige. Een andere patiënt die vorige woensdag toevallig getuige was van het incident, heeft zich gisteren gemeld bij advocaat Van Goethem.


"Nadat hij het relaas over de 'racistische arts' in de krant had gelezen, belde de getuige ons op om het correcte verhaal te vertellen", aldus de advocaat.

Schorsing

Volgens arts T.H. was hij al langer persona non grata in AZ Klina, waar hij als zelfstandig dermatoloog enkele dagen per week werkt. De directie had hem vorig jaar al een schorsing van drie maanden opgelegd na een klacht wegens racisme. De zaak werd toen ook aangekaart bij de Orde der Geneesheren van de provincie Antwerpen. Het ziekenhuis had gevraagd om het visum van T.H. (nvdr. om het beroep van arts uit te oefenen) in te trekken. Daar ging de Orde toen niet op in.

Advocaat Raf Van Goethem: "AZ Klina heeft recentelijk twee nieuwe dermatologen aangetrokken. De eerste begon op 1 januari, een tweede start op 1 juni. De dienst is dus verzekerd. De directie heeft dit incident aangegrepen om dermatoloog T.H. buiten te werken. Onze cliënt zal het ontslag aanvechten voor de rechtbank. Die moet oordelen of de arts inderdaad racistisch heeft opgetreden tegen patiënten of publiek. Is dat niet het geval, dan vervalt meteen ook de dringende reden voor het ontslag."

Nieuws voor HLN.be? Mail je tekst, foto of video naar 3535@hln.be of SMS naar 3535.