'Profke doen'? Eerst drankbonnetjes kopen

CAFÉ NEEMT MAATREGELEN TEGEN OVERLAST STUDENTEN NA MIDDERNACHT

Uitbater Toby Tytgat bij zijn populaire studentencafé De Prof.
Foto Laenen Uitbater Toby Tytgat bij zijn populaire studentencafé De Prof.
Het bekende studentencafé De Prof zal vanaf nu iedereen die na middernacht het café in wil, verplichten vijf euro aan drankbonnetjes te kopen. Daarmee wil uitbater Toby Tytgat het nachtlawaai op straat tegengaan en ervoor zorgen dat studenten niet gewoon komen feesten zonder te consumeren.

Wie vanaf 1 oktober na middernacht studentencafé De prof in wil, zal aan de inkom voor vijf euro aan drankbonnetjes moeten kopen. De maatregel geldt voor iedereen behalve voor mensen met een praesidiumlint en vaste klanten met een lidkaart. Met deze maatregel hoopt de cafébaas een aantal problemen op te lossen. In de eerste plaats het nachtlawaai op straat. "We hopen door het invoeren van de drankbonnetjes na twaalf uur om studenten vroeger ons café in te krijgen en er zo voor te zorgen dat er 's nachts minder doorstroom is op straat. De laatste jaren is het uitgaan sterk veranderd. Vijf jaar geleden begonnen de feestjes rond elf uur 's avonds. Tegenwoordig is dat pas rond 1.30 of zelfs 2 uur 's nachts." Bovendien kan er dankzij het systeem een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen klanten en voorbijgangers. "Dat helpt ons en de politie om kordaat op te kunnen treden."

Voordrinken

Maar ook het probleem van feestende studenten die niet consumeren wordt zo aangepakt, meent de uitbater. Heel wat studenten drinken eerst met vrienden op hun kot of kopen goedkope drank in een nachtwinkel en drinken dat op op straat. Dat fenomeen van 'voordrinken' is niet nieuw, maar het zorgt ervoor dat studenten niets meer consumeren op café. "In vijf jaar tijd is onze omzet al met minstens dertig procent gedaald. Studenten die al vol drank zitten, komen hier dansen, maar verbruiken niks. Terwijl onze vaste kosten hoog oplopen. Als we geen maatregelen treffen, verdwijnen de laatste studentencafés binnen vijf jaar", zegt Toby. Bovendien brengen heel wat studenten eigen drank mee naar het café. "Elke ochtend staat de vensterbank vol met lege blikjes en flesjes van drank dat niet van ons is. Genoeg om enkele vuilniszakken mee te vullen. Zelfs in het café vinden we drankflesjes. Tot glazen van andere cafés toe."


Naast de bonnetjesmaatregel zal De Prof ook hun promo's aanpassen. Vroeger begonnen die pas tegen de late avond, maar die zullen vervroegd worden naar 18 uur. "Ook weer om studenten zo vroeg mogelijk binnen te krijgen en zo min mogelijk nachtlawaai te laten veroorzaken later op de avond", aldus Toby.


Vorig jaar plaatste het café al dranghekken tegen onbeschofte studenten. Toen verplaatsen heel wat studenten zich na Students On Stage richting De Prof, waarna een klein deel onder hen voor overlast zorgde.