"Plots zette Mira thuis haar eerste stapjes"

KINDEREN MET MOTORISCHE BEPERKING MAKEN REUZENSPRONG DANKZIJ ROBOTS EN GAMES

Mira (9) leert al drie maanden stappen dankzij deze robot.
Laenen Mira (9) leert al drie maanden stappen dankzij deze robot.
De kindjes van dienstverleningscentrum Sint-Jozef zijn voor de laatste keer langsgeweest in het hoogtechnologische revalidatiecentrum TRAINM. Drie maanden lang konden Mira (9), Said (10) en hun klasgenootjes er gratis aan de slag met robots, virtual reality en games. "De resultaten zijn verbluffend", weet de mama van Mira.

Mira en Said hebben allebei een ernstige motorische beperking als gevolg van een hersenverlamming. Ze revalideren doorgaans in dienstverleningscentrum Sint-Jozef in de Antwerpse wijk Luchtbal. Maar de jongste drie maanden kregen ze, samen met vijftig klasgenootjes, een verzetje: de kinderen mochten twee keer per week langsgaan in het hoogtechnologische revalidatiecentrum TRAINM in de Antwerpse Quellinstraat, waar ze met robots, virtual reality en games aan de slag gingen.

Said (10) leert soepeler bewegen met videogames.
Laenen Said (10) leert soepeler bewegen met videogames.

Verbluffend

Begeleiders en kinesisten hielden de kinderen in TRAINM nauwlettend in de gaten. Vinden ze de therapie plezierig? Welke vooruitgang boeken ze? Met de resultaten - die grondig geanalyseerd worden en wellicht pas volgend jaar bekend zullen raken - willen TRAINM en Sint-Jozef de beleidsmakers overtuigen om de peperdure robottherapie terug te betalen.


Wij gingen maandag langs in de Quellinstraat, waar Mira en Said hun laatste dag draaiden. Het viel ons meteen op: de twee hadden duidelijk nog niets aan enthousiasme ingeboet.


Uiteraard treffen we Said op de tweede verdieping voor het reusachtige beeldscherm. Hij moet virtuele ballen wegkaatsen, zoals het tijdens een spelletje hockey gebeurt. "Of Said veel progressie heeft gemaakt? Daarover kunnen we eigenlijk pas definitief uitsluitsel geven na de analyse van de onderzoeksresultaten", zegt kinesiste Ilse. "Toch merk ik met het blote oog grote verschillen. Said heeft in drie maanden tijd in zijn bovenste ledematen aan kracht gewonnen. Zijn schouder is stabieler geworden en hij kan beter grijpen met zijn handen."


Net als Said heeft ook Mira vorderingen gemaakt. Zij wordt op de eerste verdieping in een robotpak gehesen en legt vlotjes het virtuele parcours af. "In september kreeg Mira bij het wandelen nog veel steun van de robot", legt begeleider Philippe uit. "Maar gaandeweg hebben we die functie teruggeschroefd: we merken dat Mira meer kracht in haar benen heeft ontwikkeld en dat ze zichzelf goed kan rechthouden."

90 euro per uur

Vicky Coupé uit Schoten, de mama van Mira, is in de wolken. "Door haar beperking beweegt Mira zich voort met een looprekje", zegt Vicky. "Maar onlangs zagen we Mira haar eerste stapjes zetten. Dat was best een ontroerend moment. Door de combinatie van gewone revalidatietechnieken en de oefeningen in TRAINM is Mira veel soepeler geworden. Ook haar evenwichtsgevoel is fel verbeterd. Ze kan bijvoorbeeld langer rechtstaan."

Mira heeft geluk: zij mag volgend jaar bij TRAINM nieuwe sessies aanvatten. "Er was in een andere groep een plekje vrijgekomen. Mira zal in januari haar bovenlichaam trainen", weet mama Vicky. "We hopen dat de overheid snel beslist om de behandelingen bij TRAINM terug te betalen. Door de samenwerking met Sint-Jozef hebben de sessies van Mira ons amper iets gekost. Normaal loopt de prijs op tot 90 euro voor een uurtje."

TRAINM werd een klein jaar geleden uit de grond gestampt door het Antwerpse koppel Nilofar Niazi en Edward Schiettecatte. Zij zegden hun topjobs op Wall Street vaarwel om klaar te staan voor hun zoontje, die na zijn geboorte door een hersenverlamming werd getroffen. De ouders spraken hun financiële connecties aan, wierven vijf kinesitherapeuten, een neuroloog en een logopediste aan en verzamelden de allernieuwste revalidatietechnologie ter wereld.