"Onze frustratie moest eruit"
"Verdomd trots op deze buurt"

JONGEREN LUCHTBAL OVER SLECHTE NAAM VAN HUN BUURT

Wildi Edame (19): "Scheer niet iedereen over dezelfde kam."
Klaas De Scheirder Wildi Edame (19): "Scheer niet iedereen over dezelfde kam."
Na de kat-en-muisspelletjes tussen de politie en jongeren op de Luchtbal eerder deze week sprak uw krant met enkele tieners in de Antwerpse buurt. De jongeren kennen tientallen voorvallen waarbij de politie hen onterecht controleert, hen beledigt en overdreven hard aanpakt. "Elk verhaal heeft twee kanten", zei een agent over de herrie. Wat is het verhaal van de jongeren? Op de speelweide aan het Tampicoplein deelt Ali, 19 en Marokkaan, de laatste bekers zelfgemaakte soep uit. Aan het jeugdhuis spreekt Wildi Edame, 19 en Congolees, met zijn vrienden.

De Luchtbal om middernacht. Het Snelle Respons Team (SRT) van de politie rijdt stapvoets voorbij in zijn anonieme Skoda. Langs het sportveld op het Tampicoplein, afslaan langs de blokken van Canadalaan, halfweg rechtsomkeer en terug richting Colombiastraat.Wildi Edame (19) zwaait deze keer niet naar het Snelle Respons Team. Dat is hem vorige keer slecht bevallen. "Die agenten in burger stoppen. Ik moet tegen de muur gaan staan, fouilleren, paspoort controleren en de hele tijd met een pillamp in mijn gezicht schijnen. "Anders kan ik u niet zien in het donker", zegt die agent. Moet ik dat normaal vinden?"


De jongeren van de Luchtbal kennen zo tientallen voorvallen waarbij de politie hen onterecht controleert, hen beledigt en overdreven hard aanpakt. Of de verhalen kloppen, valt moeilijk te controleren. "Elk verhaal heeft twee kanten", opperde een agent afgelopen week over de herrie op Luchtbal.

Chef-kok Ali Naima (19): "Ik wil de Marokkaanse Jeroen Meus worden."
Klaas De Scheirder Chef-kok Ali Naima (19): "Ik wil de Marokkaanse Jeroen Meus worden."

Stenengooien

Het potje kookte deze week toch over nadat Arbi in het ziekenhuis belandde na politiecontrole. (zie kader) Politie-auto's werden bekogeld met stenen. Een steen verbrijzelde een zijruit en miste een agent op een haar.


"Ik praat dat stenengooien niet goed maar onze frustratie over wat er met Arbi was gebeurd moest eruit. Ik heb burgemeester De Wever in een mail om een gesprek gevraagd. Hij heeft dat beleefd geweigerd omdat er bij de politie een intern onderzoek loopt naar de arrestatie van Arbi. Luchtbal heeft bij veel mensen een slechte naam. Je loopt hier natuurlijk meer risico dan in pakweg Ekeren of Wilrijk om meegezogen te worden in louche zaken. Maar scheer niet iedereen over dezelfde kam. De meeste van ons hebben een doel, willen studeren. Ik volg studies om later als opvoeder te werken. Mijn strafblad zal mij niet tegenhouden."


Wildi zat als minderjarige al in de gesloten instellingen van Mol en Everberg nadat hij een bende tipte voor een overval. Vorig jaar liep hij weer tegen de lamp met enkele dreigtweets om de politietoren op de Oudaan te laten ontploffen. Hij zat twee maanden in de gevangenis.

Diploma

Wildi: "Gevangenis is puur tijdverlies. Mij zien ze in de Begijnenstraat niet meer terug. Nu focus ik mij op mijn studies. Kom over drie jaar maar eens terug. Dan heb ik mijn diploma. Luchtbal is mijn buurt, ik heb alles wat ik nodig heb. Marokkanen en Afrikanen samen, in Borgerhout zie je enkel Marokkanen met Marokkanen optrekken. Luchtbal is pas écht multicultureel. Ik ben katholiek en ben met een Marokkaans meisje, die moslim is. Op Luchtbal kan dat allemaal. Enige stoorzender in onze buurt blijft de politie. Meer specifiek: de Snelle Respons Teams (SRT-teams) die ons arrogant en zonder enig respect behandelen. Veel agenten reageren wél rustig. Gisternacht zijn wij ook gecontroleerd. Die agent vroeg fatsoenlijk of wij onze paspoorten wilden laten zien. Niemand maakte daar een probleem van."


Op het speelplein aan het Tampicoplein loopt de Luchtbar, het wekelijkse wijkevenement van het cultureel centrum, stilaan op zijn einde. Het evenement stond in het teken van de Ramadan. De jonge Marokkaanse chef Ali Naima (19), piepjong maar met torenhoge ambitie, heeft voor zo'n 150 man met veel plezier gekookt.

Wegenwerken

Chef-kok Ali is een kind van de Luchtbal, geboren en getogen en is daar verdomd trots op ook. "Nee, ik ga mijn buurt niet verheerlijken maar ik vind het hier ook helemaal niet onveilig. Er is hier heel veel beweging maar het is ook rustig, het enige waar we echt over kunnen klagen, zijn de wegenwerken", lacht Ali. De chef die thuis in mama's keuken staat, vergelijkt zijn buurt met alle andere in Antwerpen. "Er zitten enkele rotte appels tussen maar het is hier zeker niet slechter als Antwerpen noord of het Kiel, veel beter zelfs. We zijn lang een vergeten eilandje geweest, de luchtbal aan de rand van de stad, een beetje weggestopt. Maar daar is verandering in gekomen."


Hij heeft zelfs veel lof voor hoe de stad zijn buurt aanpakt. "Toen de jeugdwerking, Jes, hier is beland, is er veel veranderd. Ik ben zelf jeugdwerker geworden en er is een goede samenwerking. Er is veel te doen voor de jongeren. Wat soms wel nodig is. Zelf ben ik met de harde hand opgevoed. Mijn vader, een havenarbeider van Algerijnse afkomst, had de touwtjes in handen en ik had ook een oudere broer en zus die voor me uitkeken. Maar dat geldt niet voor iedereen, sommige ouders zijn niet begaan met hun kinderen. De jeugdwerking probeert dat tegen te gaan", vertelt Ali. "Sinds kort hebben we een eigen hangplek in het Tampicopark. Ok, we kregen geen of weinig budget van de stad, want daar was geen ruimte voor. Dan hebben we met Jes, zelf geld ingezameld en gespaard. En uiteindelijk hebben we alles zelf neergepoot, van de fundering tot de elektriciteit. Alle jongeren uit de buurt hebben hier super hard aan gewerkt en we zijn er echt fier op."

Jeugdwerking

Dat de jongeren de handen uit de mouwen steken, blijkt geen unicum, ook vanavond op de Luchtbar, springen enkele jongens in om te helpen opdienen of de tenten mee op te zetten. "Voor mij is het echt bij de jeugdwerking begonnen, er was een workshop koken die ik gevolgd heb en ik was onmiddellijk gebeten. Ondertussen heb ik bijna mijn opleiding tot banketbakker afgerond op de PIVA en heb ik stages kunnen doen bij gerenommeerde bedrijven zoals The Chocolate Line. Het Schotense sauzenbedrijf, Manna, wil dat ik met hen ga samenwerken voor een lijn van Marokkaanse sauzen. En ik wil meer, nog meer. Op de Vlaamse televisie ontbreekt een echte Marokkaanse chef. Ik wil dat gat opvullen, ik wil de Marokkaanse Jeroen Meus worden. Dat is echt mijn droom", vertelt Ali. En hij wil hiermee niet alleen roem krijgen maar ook een inspiratie zijn voor de jongeren, in de eerste plaats die van de Luchtbal. "Ik wil een inspiratie zijn. Ik werd enkele jaren geleden nog weggelachen, ook door mijn vrienden en school. 'Ali, koken? Daar kan je toch niets mee bereiken?' Ik wilde heel erg hard het tegendeel bewijzen. Als je hard werkt, lukt het. En dat wil ik laten zien aan de jongeren in de buurt. En langs de andere kant is het ook wel een beetje taboe-doorbrekend, in onze cultuur staan de vrouwen achter de potten, maar het kan dus ook anders", lacht Ali.


Als de kok met een beschuldigende vinger wijst naar de problemen in zijn wijk, dan is het de politie. "Ja hier zijn enkele jongeren die het verzuren voor anderen, maar dat geeft de politie nog niet het recht om hier steeds met zoveel machtsvertoon en zonder aanleiding iedereen tegen te houden en te fouilleren. Ons ochtendgebed tijdens de Ramadan is erg vroeg, we gaan dan naar de Moskee, dus ja we zijn 's nachts op pad, maar we doen niets verkeerd. Het is ook altijd zo'n machogedrag. Ze vragen nooit vriendelijk of ze ons mogen fouilleren, het is altijd een intimiderende toon. Het kan ook anders. Ik steun mijn buren dus als ze een gesprek met de politie en de burgemeester vragen."