"NMBS, heropen station Dam"

BEWONERS STARTEN PETITIE NU DAT WIJK ÉÉN GROTE WERF WORDT

Stefanie Verhoeven aan station Damplein.
Foto De Freine Stefanie Verhoeven aan station Damplein.
Er is een actie aan de gang in de Antwerpse Damwijk om van het NMBS-station 'Dam' weer een bedienende halte te maken. Bewoners en buurtverenigingen hebben een petitie opgestart. "Wij voelen ons hier door al die werken nu al zo gevangen", klinkt het. Maar NMBS heeft het antwoord al klaar: "Wij zien daar weinig toegevoegde waarde in."

'Den Dam' is een wijk in Antwerpen-Noord tussen Park Spoor Noord en de Slachthuislaan. Dat wil dus zeggen dat ze heel wat hinder ondervinden door de huidige werken aan de Noorderlijn, de tramverbindingen naar het noorden van Antwerpen. Vooral de recente afbraak van de IJzerlaanbrug en de komende 'knip' van de Leien volgende maand baren hen zorgen.

"Gevangen"

"We zitten zowat gevangen tusen één grote bouwwerf", zegt Stefanie Verhoeven (27), die zelf in de wijk woont. "We hebben hier al zo weinig openbaar vervoer en dus vinden we dat hetgeen we wél hebben, best ook gebruikt kan worden." Daarmee doelt Stefanie op het Dam-station op het Damplein, die de wijk in tweeën snijdt door spoorlijn 12 die van Antwerpen naar Roosendaal loopt. Maar de laatste keer dat daar een trein stopte om passagiers te laten opstappen was in 2011. Nu passeren er enkel nog dienst- en goederentreinen.


Stefanie is de trekker van het buurtprotest en heeft intussen al behoorlijk wat respons van buurtbewoners, maar ook van de buurtvereniging Elegast en van het Damcomité. "Trein Tram Bus is ook met de materie bezig. Die hebben zelfs al een voorstel uitgewerkt voor de NMBS, maar zijn blij dat ze nu ook steun kunnen krijgen van de bewoners."

Buslijnen

Helaas is de NMBS nu al erg duidelijk. "In 2015 hebben we al laten onderzoek of het opportuun zou zijn het station opnieuw te openen", zegt Dimitri Temmerman van NMBS. "En toen al zijn we tot de conclusie gekomen dat het weinig toegevoegde waarde zou geven. Als NMBS zetten we sterk in op multimodaliteit. Dat wil zeggen dat je als reiziger best gebruik maakt van gemixte vervoersmiddelen, zoals van de fiets, naar de bus, tot aan pakweg een tramhalte of een treinstation. Er is in de Damwijk een grote frequentie aan buslijnen. En vanuit de Damwijk zijn de anders NMBS-stations Antwerpen Centraal en Berchem erg goed bereikbaar."

Op wieltjes verplaatst

Het is dus maar de vraag of NMBS oren zal hebben naar de verzuchtingen van de Damwijk. Nochtans is het station Antwerpen-Dam behoorlijk speciaal. Het werd in 1892 gebouwd en in 1907 verplaatst. Er moesten extra sporen aangelegd worden en de ingenieur heeft het gebouw letterlijk op wieltjes verplaatst. Foto's van deze onderneming kan je vinden op de wanden van de spoorwegbrug aan het station. In 1996 werd het station zelfs erkend als beschermd monument, na acties van buurtbewoners. Momenteel is het gebouw in erfpacht van de stad Antwerpen. In de kelder zit er nu wel nachtclub 'La Gare.'

De online petitie vind je via deze link.