"Niet boos op rottweiler, wel op baasje"

TWEE INCIDENTEN IN ÉÉN WEEK MET AGRESSIEVE HONDEN

Het slachtoffer, hier met haar broer op de foto, is gewond aan de arm.
Laenen Het slachtoffer, hier met haar broer op de foto, is gewond aan de arm.
Twee keer in amper een week heeft een agressieve hond een voorbijganger aangevallen. Eén van de slachtoffers is de Hobokense studente K. Zij werd op de Paardenmarkt door een losgebroken rottweiler in haar arm gebeten en over straat meegesleurd. En donderdagavond werd in Berchem een man van 85 aangevallen door een pitbull.

De familie zorgt al de hele week voor K., die liever anoniem haar verhaal vertelt. Naar school kan ze voorlopig niet, want haar rechterhand en -arm zitten in een dik verband. De twee gebroken handbeentjes zullen de dokters later deze week in het gips leggen. De gapende bijtwonde van een vijftal centimeter lang en even diep is wel gehecht.

K. was op vrijdag met haar klas 6de Verzorging op weg naar Park Spoor Noord. Het was mooi weer voor een les lichamelijke opvoeding in openlucht. De meisjes jogden vanaf het Sint-Vincentiusinstituut over de Paardenmarkt.

"Ik liep met twee vriendinnen achteraan de groep. Volgens die cafébaas hebben wij zijn hond uitgedaagd in het voorbijlopen. Daar is niets van aan. Ik had die hond eerst zelfs niet gezien. Wij staken het eerste stuk van de Leien over, maar toen werd het rood. Achter mij hoorde ik ineens gegrom en geblaf. Die rottweiler kwam mij voorbijgelopen. Van het verschieten struikelde ik. Die hond keek mij dreigend aan en sprong naar mij. In een reflex weerde ik met mijn rechterarm mijn gezicht af. De rottweiler zette zijn tanden in mijn onderarm. Alsof iemand met een mes diep in je arm snijdt, zo voelde het. Die hond sleepte mij een paar meter mee aan mijn arm, tot aan de ingang van het café waar hij was ontsnapt. Iedereen rondom mij riep en gilde. Ik focuste mij op die hond en die snijdende pijn. Na enkele minuten voelde ik mij wegdraaien."

Slachtoffer K. (in witte broek) ligt op de grond, terwijl de hond in bedwang wordt gehouden.
Patrick Lefelon Slachtoffer K. (in witte broek) ligt op de grond, terwijl de hond in bedwang wordt gehouden.

Alsof iemand met een mes diep in je arm snijdt, zo voelde het. Die hond sleepte mij een paar meter mee aan mijn arm, tot aan de ingang van het café waar hij was ontsnapt

Studente K.

Emmer water

De eigenaar van café Campus, een motard van de politie die toevallig passeerde en de turnleerkracht probeerden de hond los te trekken. Zij wrikten met een stok de muil open. Iemand anders kieperde een emmer water over de hond. De rottweiler was echter veel te sterk. Pas toen een voorbijganger de hond keihard tegen zijn achterste trapte, loste het beest zijn greep. K. werd met spoed naar het Stuivenbergziekenhuis gebracht. Haar geschokte klasgenoten gingen terug naar school om samen met slachtofferhulp te bekomen.

De politie nam de hond in beslag. Hij is opgesloten in het dierenasiel en moet daar voorlopig blijven. De hond had enkele jaren geleden al eens een lastige klant in het café gebeten. Het parket moet nog beslissen of de rottweiler wordt afgemaakt.

Voor K. en haar familie hoeft de rottweiler niet gedood te worden. De schuld voor het incident ligt bij de eigenaar van café Campus. "Volgens mij was deze hond getraind om aan te vallen. Hij moest zogezegd 's nachts het café tegen inbrekers bewaken. Zo'n hond hou je overdag toch niet aan de leiband in je café, vlak bij de klanten en de voetgangers. Eén stevige ruk aan zijn leiband en hij stond op straat."

Excuses

Eigenaar Lotfi Ben Dhaou van café Campus hoopt dat hij zijn hond Rocco alsnog terugkrijgt. "Ik zoek een woning met een tuin waar de hond veilig kan rondlopen. Ik wil mijn excuses aanbieden aan het meisje. Zij kan gerust zijn: alle schade zal tot de laatste euro vergoed worden. Ik ben voor alles verzekerd."