‘Moeders tegen Drugs’ houden dealers aan het lijntje met sms-bot. De Wever niet onverdeeld gelukkig

Illustratiebeeld.
Politie Antwerpen Illustratiebeeld.
De actiegroep ‘Moeders tegen Drugs’ heeft een opmerkelijk initiatief gelanceerd om drugdealers het leven zuur te maken. Met behulp van een sms-bot, de Dealerbot, doen de moeders van verslaafde jongeren zich voor als klanten en proberen ze dealers mee te nemen in lange gesprekken die nergens toe leiden. Het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert begripvol maar bezorgd.

Lange gesprekken met drugsdealers die nergens leiden. Dat is het opzet van het anonieme collectief ‘Moeders tegen Drugs’. Op die manier willen ze het leven van dealers zuur maken in Antwerpen. “Enkele moeders die een kind hebben dat verslaafd is, besloten om zich via gerichte acties te verzetten tegen de manier waarop drugs in Antwerpen gepromoot worden”, klinkt het.

Database van klanten

De organisatie zegt over een uitgebreide database te beschikken met telefoonnummers van klanten en mogelijke klanten.  “Om hun waren aan de man te brengen sturen ze promotionele sms’jes”, aldus Moeders tegen Drugs. “Eens je telefoonnummer in zo’n database belandt, word je bijna dagelijks bestookt met berichtjes.” 

Leidt tot herval

Verslaafden zouden op die manier worden aangezet tot meer drugsgebruik en wie probeert te stoppen, zou het door de stroom aan sms’en moeilijker krijgen om geen drugs meer te kopen. “Herval is slechts een sms’je verwijderd, en voor je het weet ben je alles dat je terug opbouwde weer kwijt”, klinkt het.

Dat proberen de moeders te doorbreken door een zogenoemde Dealerbot. Het systeem houdt dealers uren aan het lijntje en plant afspraken zonder dat er dan iemand komt opdagen. “Als een dealer een sms’je krijgt, weet hij niet meer of het een klant is of tijdverlies en wordt hij gedwongen om te gaan telefoneren”, luidt de redenering. “En dat is makkelijker traceerbaar voor de politie.”

Burgemeester niet onverdeeld gelukkig 

Geniaal of toch eerder gevaarlijk? Burgemeester Bart De Wever reageert begripvol, maar lijkt niet onverdeeld gelukkig met het initiatief. “We kennen de problemen van gewezen verslaafden die berichten van dealers blijven ontvangen, zelfs al worden nummers geblokkeerd en het eigen nummer veranderd”, zegt zijn woordvoerder Johan Vermant. “We hebben dus alle begrip en respect voor ouders en ex-verslaafden die zich willen inzetten voor een betere aanpak van de drugsproblematiek.” 

Vermant wijst erop dat ouders en ex-verslaafden al een sleutelrol spelen in de drughulpverlening en dat Antwerpenaars het veiligheidsbeleid mee kunnen ondersteunen door meldingen en tips aan de politie en via buurtinformatienetwerken.

Rond de tafel

“Het is echter iets anders wanneer mensen zelf een rechtstreekse lijn met het criminele milieu leggen”, zegt Vermant. “Onze eerste bezorgdheid bij deze ‘dealerbot’ is dan ook de veiligheid en het welzijn van de initiatiefnemers. Het is daarom een goede zaak dat zij gisteren al contact hebben opgenomen met de lokale politie. Wij gaan aan onze politiediensten vragen om met hen rond de tafel te gaan zitten en te bekijken hoe dit initiatief op een veilige manier kan bijdragen tot ons anti-drugsbeleid.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Georges Vermeiren

    Pas als de burger in actie schiet DAN gaan ze rond te tafel zitten .... typisch , En waarom gaan ze rond de tafel zitten om die mensen in te tomen , niet om de dealers het moeilijk te maken . Als de burger zulke "bots " kan inschakelen waarom kan de politie dit dan niet ?