‘Meirterrorist’ riskeert 2 jaar cel voor wapenbezit en drugsgebruik: “Hij had géén terroristisch motief”

Mohamed R. had volgens het federale parket geen terreurplannen

Mohamed R. had volgens het federaal parket geen terreurplannen.
rr Mohamed R. had volgens het federaal parket geen terreurplannen.
De Fransman Mohamed R., die in 2017 paniek zaaide door over de Meir in Antwerpen te rijden, riskeert 2 jaar cel en een geldboete voor illegaal wapenbezit, drugsgebruik en enkele verkeersovertredingen. Er werd eerst gedacht dat de veertiger een aanslag wilde plegen, maar hij bleek uiteindelijk geen terroristisch motief te hebben.

De Antwerpse binnenstad stond op donderdag 23 maart 2017 kort na 11 uur in rep en roer. Een man met een rode Citroën was een kwartier eerder als een dwaas over de Meir gereden. Twee patrouillerende militairen hadden de man proberen te stoppen maar hij negeerde hun bevelen. De chauffeur reed door het rode licht aan de Meirbrug en sloeg op de vlucht.

De politie kondigde meteen groot alarm af. Het snelleresponteam (SRT) vond de rode Citroën uiteindelijk terug op de Scheldekaaien. In de wagen was Mohamed R. aan het ‘chillen’. Hij was versuft van de cocaïne en de sterkedrank. In zijn koffer vond de politie een gedemonteerde riotgun, een airsoftwapen, een sierdolk, enkele knipmessen, een militaire camouflagevest, een gestolen laptop en een zestal gestolen identiteitsdocumenten.

Aanvankelijk dachten de politiediensten dat Antwerpen aan een mogelijke aanslag was ontsnapt. Een dag eerder had België massaal de eerste verjaardag van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek herdacht. Burgemeester Bart De Wever en de korpsleiding waren er dan ook als de kippen bij om over de ‘verijdelde aanslag op de Meir’ een persconferentie te organiseren. Na de feiten voerde het stadsbestuur extra veiligheidsmaatregelen in op de Meir. Aan de ingang van de drukste winkelstraat van Vlaanderen staan nu bijvoorbeeld verzwaarde verdwijnpalen.

Maar verder onderzoek wees echter uit dat Mohamed R. allesbehalve terroristische motieven had. Hij bleek een ordinaire, aan roesmiddelen verslaafde, crimineel te zijn. R. was enkele dagen eerder samen met zijn vriendin naar Antwerpen gekomen om te feesten. In de dagen voorafgaand aan de rit op de Meir was hij al een aantal keer met de Antwerpse politie in aanraking gekomen.

“Ik was de weg kwijt en ben dan per ongeluk die winkelstraat opgereden”, zo verklaarde R. zijn raid op de Meir tijdens het politieverhoor. “Voorbijgangers deden heel de tijd teken naar mij alsof ik gek was. Ik ben dan maar sneller gaan rijden. Militairen heb ik niet gezien. Ik ben ook niet door het rood gereden, misschien wel door het oranje. Daarna heb ik mijn wagen geparkeerd. Ik wilde wat ontspannen en zette de muziek wat luider en stak een sigaretje op. Toen werd ik ineens gearresteerd.”

Het federaal parket vervolgt Mohamed R. voor de wapens die in zijn auto werden aangetroffen, het bezit en de aankoop van cocaïne, heling van een gestolen laptop en het rijden onder invloed van cocaïne en alcohol. Procureur Ester Natus eiste vrijdag een celstraf van 2 jaar, alsook een rijverbod van drie maanden en 9.600 euro boete gevorderd, waarvan 800 euro met uitstel. “Door zijn zwaar middelengebruik is hij permanent geïntoxiceerd”, zei Ester Natus. “Hij beseft niet dat hij zo andere weggebruikers in gevaar brengt en hoeveel commotie hij die dag wel niet veroorzaakt heeft. Ook zijn voorliefde voor wapens, die hij grijpensklaar in zijn wagen heeft liggen, maakt hem een gevaar voor de maatschappij.”

Op het proces stond vrijdag ook een feestvriend van Mohamed R. terecht. Dimitri V.S. uit Wommelgem riskeert een boete van 8.000 euro voor het bezit en de aankoop van cocaïne. Zijn advocaat pleitte voor een opschorting.

Vonnis op 24 mei.

Het snelleresponteam (SRT) vond de rode Citroën van Mohamed R. uiteindelijk terug op de Scheldekaaien.
BELGA Het snelleresponteam (SRT) vond de rode Citroën van Mohamed R. uiteindelijk terug op de Scheldekaaien.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rudy Deglain

    Dit kan enkel in België. Hoe lang gaat het nog duren voor de burger het recht in eigen handen neemt? Je wordt als gangster gesteund door politie en justitie. De brave werkende en belasting betalende Belg is niks waard voor justitie. Regelrechte schande

  • Roger Rymen

    2 jaar cel wordt NOOIT uitgevoerd. Die man kan rustig terug naar huis.