‘Meir-terrorist’ veroordeeld tot 15 maanden cel

Mohamed R. in dezelfde rode Citroën waarin hij vandaag opgepakt is.
rv Mohamed R. in dezelfde rode Citroën waarin hij vandaag opgepakt is.
Mohamed R., beter bekend als de  ‘Meir-terrorist’, is veroordeeld tot vijftien maanden cel. De Tunesiër uit Frankrijk zorgde twee jaar geleden voor opschudding toen hij met zijn wagen over de Antwerpse Meir scheurde. Hij daagde niet op voor zijn proces. 

 Eerst werd gedacht dat de Scheldestad mogelijk aan een aanslag was ontsnapt, maar de veertiger bleek geen terreurplannen te hebben.

Mohamed R.  werd wel veroordeeld voor de wapens die in zijn auto werden aangetroffen, het bezit en de aankoop van cocaïne, heling van een gestolen laptop en het rijden onder invloed van cocaïne en alcohol. Naast een celstraf kreeg hij ook een rijverbod van één maand en 9.600 euro boete opgelegd, waarvan 800 euro met uitstel.

Dimitri V.S. uit Wommelgem bij wie Mohamed R. ging logeren werd  veroordeeld tot 3 maanden cel en 8.000 euro boete, allebei met uitstel. 

Voeten uit het raam

De lokale politie werd op 23 maart 2017 rond 10.35 uur verwittigd dat een rode Citroën met Franse nummerplaten met hoge snelheid en roekeloos over de Meir reed. Twee militairen probeerden hem te stoppen, maar hij negeerde hun bevelen. Hij reed door het rode licht aan de Meirbrug en sloeg op de vlucht.

Het snelleresponsteam kon de Citroën even later op de Sint-Michielskaai lokaliseren.  Mohamed R. zat nog altijd in de wagen. Hij had zijn voeten uit het raam gestoken en was naar muziek aan het luisteren. De man bleek onder invloed van alcohol, cocaïne en wiet.

Onder de passagierszetel trof de politie een airsoftwapen aan. In de kofferbak lagen twee sierdolken, een gedemonteerde riotgun, een militaire camouflagevest, een bidon brandstof, een (gestolen) laptop, USB-sticks en vier gsm’s. Hij had ook 1.500 euro op zak.

Er werd eerst gedacht dat de veertiger een aanslag wilde plegen. Op de laptop en de USB-sticks werden echter geen aanwijzingen gevonden dat hij geradicaliseerd was. Uit de camerabeelden van de Meir bleek niet dat hij mensen probeerde aan te rijden en er waren evenmin objectieve vaststellingen over zijn snelheid.

Burgemeester Bart De Wever had onmiddellijk na de arrestatie, tegen de zin van de procureur, de pers bijeen geroepen en meegedeeld dat een  man met mogelijk terreurplannen was onderschept. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.