"Koop een huis en krijg er auto bij"

NIEUWBOUWPROJECT MET ZEVEN WONINGEN IS INCLUSIEF WAGEN DIE JE KAN DELEN

Projectontwikkelaar Luc Van Looy, Bart Lizen van Bolides, projectontwikkelaar Marc Vuylsteke en schepen Koen Kennis op de werf.
Foto Laenen Projectontwikkelaar Luc Van Looy, Bart Lizen van Bolides, projectontwikkelaar Marc Vuylsteke en schepen Koen Kennis op de werf.
"Koop een huis en krijg er een wagen bij", dat is het uitgangspunt van 'Wonen in de Stad'. Het nieuwbouwproject aan de Paardenmarkt realiseert zeven woningen waarbij er een deelwagen ter beschikking zal staan voor de bewoners.

Het autodeelbedrijf Bolides en projectontwikkelaar Group JL-Ageres zijn een samenwerking aangegaan om het project 'Wonen in de Stad' te realiseren. Terwijl de bouwpromotor zeven gezinswoningen, studentenkoten en appartementen realiseert, zet Bolides één van zijn deelwagens in de parking van het complex. Op die manier hebben gezinnen die een woning aankopen ook recht op het gebruik van die wagen. "Dergelijke projecten kunnen wij enkel maar aanmoedigen want we willen die jonge mensen in de stad houden, zeker als ze in de stad werken en slechts af en toe een auto willen gebruiken. We horen ook steeds vaker dat de jongeren die hier werken in eerste instantie geen behoefte hebben aan een eigen auto maar er soms wel een nodig hebben. We moeten vermijden dat ze buiten de stad trekken, daar een tweede, derde of zelfs vierde auto aanschaffen en dan naar de stad pendelen, dan verliezen we twee keer. Dit is een creatieve oplossing waar wij met onze mobiliteitsvisie helemaal achter staan. Dergelijke projecten mogen nog komen," vertelt schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). Bolides bestaat ondertussen drie jaar in Antwerpen. Het bedrijf speelt in op het mobiliteitsprobleem maar biedt daarnaast comfort door het delen van A-merk wagens.

15 auto's

"We zijn begonnen met drie wagens en ondertussen hebben we er zo'n 15 verspreid over de stad. Ons systeem is geen alternatief voor de dagelijkse pendelaar maar wel voor diegenen die af en toe een wagen gebruiken. De mensen die hier komen wonen en gebruik maken van het systeem zullen zo op jaarbasis een 5.000 euro kunnen besparen", berekende Bart Lizen van Bolides. Wonen in de stad moet een oplossing bieden voor het mobiliteitsprobleem in de stad. "Veel jonge mensen, gezinnen en starters willen wel in de stad wonen maar het aanbod is eerder summier met veel appartementen. Wij denken dat er ook een markt is voor huizen met een stadstuin. Maar daar zien we dat huizen vaak verouderd zijn, slecht geïsoleerd en niet modern. Het alternatief is een nieuwbouwwoning maar die zijn erg schaars. Daarom realiseren wij zeven volwaardige gezinswoningen", vertelt Marc Vuylsteke van projectontwikkelaar, Group JL. Naast de deelauto is er ook parkingplaats voor privé-wagens en fietsen. Voor zo'n nieuwbouwwoning moet er wel in de buidel getast worden. De prijs van de nieuwbouwwoningen zit tussen de 299.000 en 355.000 euro, daarvoor krijg je dan wel een woning met tuin en auto. Het project zou in het najaar van 2016 opgeleverd moeten worden.