"Kaars werd bompa fataal"

ZORGBEDRIJF MAAKT HAAST MET INSTALLATIE VAN 3.000 ROOKMELDERS

Robert Van Pottelberghe verbleef al sinds 2006 in zorgcentrum de Olijftak. Hij werd door de rook van een brandende kaars bedwelmd.
Foto Patrick Lefelon Robert Van Pottelberghe verbleef al sinds 2006 in zorgcentrum de Olijftak. Hij werd door de rook van een brandende kaars bedwelmd.
Een smeulende kaars op de salontafel van een serviceflat in zorgcentrum Olijftak is een van de bewoners fataal geworden. De 87-jarige Robert Van Pottelberge raakte bedwelmd door de rook en stierf aan een CO-vergiftiging. "Een rookmelder had zijn leven kunnen redden", zegt kleinzoon Carlo Verelst. Hij haalde zijn bompa uit de verstikkende rook, maar de reddingspoging mocht niet baten.

Zorgcentrum Olijftak aan de Hollandstraat, dicht bij het De Coninckplein, vangt enkele honderden bejaarden uit het Antwerpse stadscentrum op. Een van hen was Robert Van Pottelberge, een man die zijn hele leven als postwachter bij het Antwerpse havenbedrijf werkte en in de Dambruggestraat woonde. "Bompa woonde sinds 2006 in de serviceflat van zorgcentrum Olijftak. Hij ging er eten in de cafetaria, speelde geregeld een partijtje biljart en bouwde er een mooie vriendenkring uit. Op zijn oude dag was hij er heel gelukkig. Hij kon zo nog jaren doorgaan", vertelt kleinzoon Carlo. Afgelopen week was Robert wat grieperig. Zijn kleinzoon bleef zaterdag bij hem slapen en ging zondagmiddag gerustgesteld opnieuw naar huis. 'Bompa' was aan de beterhand. "Zondagavond belde ik hem enkele keren. Bompa antwoordde niet en dat was niet zijn gewoonte. Rond half negen 's avonds reed ik met mijn vader naar de Olijftak. Met de reservesleutel konden we onszelf binnenlaten, want 's avonds is er in het zorgcentrum geen personeel meer. Toen ik de deur van de flat opendeed, sloeg een wolk grijze rook ons in het gezicht. Bompa was gevallen en lag tussen de zetel en de salontafel. Wij hebben hem op de gang gelegd en hebben gewacht op de hulpdiensten."

Rookmelder

Volgens de politie had een kaars op de salontafel een kleine brand veroorzaakt. De 87-jarige Robert was door de rook bedwelmd geraakt. De spoedarts kon hem nog reanimeren maar Robert overleed enkele uren later aan rookintoxicatie. "Een rookmelder had het leven van bompa kunnen redden. Dat beseffen wij nu ook. Jammer dat een individuele rookmelder per kamer pas vanaf 2016 verplicht wordt. Maar wij willen niemand een steen werpen. Wij hebben er eerlijk gezegd zelf ook te laat aan gedacht", gaat Carlo verder.

Niemand na kantooruren

Het Antwerpse Zorgbedrijf baat in totaal 3.000 serviceflats zoals die van Olijftak uit. Tegen eind 2016 moeten die flats uitgerust zijn met individuele rookmelders. Woordvoerder Pieter Dierckx: "Het Zorgbedrijf heeft niet op die verplichte invoering gewacht. Wij zijn nu al begonnen met de installatie, bijvoorbeeld wanneer er nieuwe bewoners in een flat trekken. Het is tragisch dat er toch nog een slachtoffer is gevallen terwijl ook in Olijftak de eerste rookmelders al waren geïnstalleerd. Wij voelen erg mee met de familie van onze bewoner." Het Zorgbedrijf bevestigt ook dat er na de kantooruren geen personeel meer aanwezig is in een zorgcentrum. "In serviceflats wonen mensen die nog goed voor zichzelf kunnen zorgen. De bewoners beslissen zelf hoe zij hun flat inrichten en van welke diensten zij gebruikmaken. Alleen in rust- en verzorgingstehuizen is er dag en nacht personeel aanwezig."