"Joël, jij was onze toekomst"

ANTWERP HOUDT PAKKEND EERBETOON VOOR OVERLEDEN JEUGDSPELER

Noch zijn ploegmaats noch de familie kan het verlies aanvaarden.
Benoit De Freine Noch zijn ploegmaats noch de familie kan het verlies aanvaarden.
Antwerp hield gisterennamiddag voor de competitiematch tegen Charleroi een pakkend eerbetoon voor de overleden jeugdspeler Joël Lobanzo. Het stadion zong luidkeels "You'll never walk alone" en de hele U19-ploeg verzamelde rond de middencirkel.

In de nacht van woensdag op donderdag overleed Joël Lobanzo, een talentvolle middenvelder van de Antwerpse U19-ploeg, op 17-jarige leeftijd. De Mechelaar met Congolese roots kreeg een hartaanval tijdens de training. Om de jongeman te eren, hield Antwerp zondag een mooi en emotioneel eerbetoon, vlak voor de wedstrijd tegen Charleroi. Alsof de goden ijskoude tranen huilden boven de Bosuil, zo leek het wel. Net wanneer Joëls ploegmaats het veld betraden in zelfbedrukte T-shirts met boodschappen aan hun overleden vriend, begon het even heel hevig te hagelen.


De jonge spelers, van wie er heel wat hun ploegmakker vorige dinsdag op training in elkaar zagen zakken, waren duidelijk nog erg onder de indruk.

Een pakkend beeld op de Bosuil: ploegmaats in tranen geruggensteund door duizenden supporters.
Benoit De Freine Een pakkend beeld op de Bosuil: ploegmaats in tranen geruggensteund door duizenden supporters.

You 'll never walk alone

Terwijl de jeugdspelers na een wandeling achter de clubvlaggen in een kring rond de middencirkel verzamelden, zong het stadion luidkeels "You'll never walk alone". De zangstonde, in een zee van rood-witte sjaals, zorgde voor een pakkend zakdoekenmoment. Toen even later de beeltenis van Joël geprojecteerd werd, wierpen enkele naaste familieleden zich, overmand door de emoties, op de grasmat voor het grote scherm. Nadien volgden ze de wedstrijd, samen met de hele U19 ploeg vanuit de tribune.


Zelfs de spionkop van de Waalse Zebra's had aan Joël gedacht met een 'RIP Lobanzo'-spandoek en eerde de overleden jongen, zijn familie en ploegmaats met een luid applaus. Ze hadden ook een spandoek met 'moed Dieter' bij, een ruggensteun aan het adres van Dieter M., de hooligan die nog steeds in de cel zit vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de aanval op supportersbussen van Beerschot Wilrijk in Mortsel.


Nadat de twee ploegen het veld betraden, werd ook een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis van Joël. De meeste Antwerpspelers droegen ook een zwarte rouwband. Sportief zette Antwerp de wedstrijd in mineur in, want de thuisploeg kreeg binnen het eerste kwartier al een doelpunt van Benavente te verwerken. Dat hij dat doelpunt ostentatief ging vieren voor het Antwerpvak, wekte woede op bij de fans van The Great Old. Toen hij dat kunstje in de tweede helft herhaalde, kreeg hij een bierdouche en een blik van een rookbom naar zijn kop van de supporters. Ref Lardot legde de match zelfs even stil om via de stadionomroeper te waarschuwen voor sancties als de rust niet zou weerkeren.

Zijn familie valt op de knieën voor het scherm met de beeltenis van de overleden Joël Lubanzo.
Benoit De Freine Zijn familie valt op de knieën voor het scherm met de beeltenis van de overleden Joël Lubanzo.

Rust zacht

Nee, dan liever het spandoek dat de harde kern ontrolde na de gelijkmaker van de 18-jarige Ardaiz. "Rust zacht Joël, jij was onze toekomst". Het jonge geweld kon Antwerp dit keer niet redden, de ploeg bleef onmachtig en met lege handen achter nadat Lukebakio de 1-3 eindscore vastlegde. Sportief was deze zondag er eentje om snel te vergeten, maar met het knappe eerbetoon aan Joël Lobanzo toonden club en fans zich wel van hun grootse kant.