"Je laten verzorgen is basisrecht"

SOCIAAL KAPSTER PEGGY (40) LAAT RIJKERE KLANTEN BETALEN VOOR DE ARMERE

Peggy in de caravan die ze laat ombouwen tot 'Haarkar'. "Ik ga de mensen niet van straat plukken, maar een aantal vaste dagen op verschillende locaties staan."
Klaas De Scheirder Peggy in de caravan die ze laat ombouwen tot 'Haarkar'. "Ik ga de mensen niet van straat plukken, maar een aantal vaste dagen op verschillende locaties staan."
Met de caravan trekt Peggy Jonckheere vanaf januari door Antwerpen om sociaal kwetsbare groepen een mooie haarsnit aan te meten. De Haarkar wil hiermee de mensen een stukje waardigheid terug geven. "Mensen worden zo snel afgerekend op hun uiterlijk, ik wil dat verhelpen."

Wanneer Peggy Jonckheere (40) een klant onder handen neemt, is het gespreksonderwerp niet onmiddellijk wat er in de 'boekskes' verschenen is. Wel legt Peggy vol passie uit, wat haar project net inhoudt. "Ik wil iedereen knippen. Ik wil een klantenbestand opbouwen van kapitaalkrachtige mensen die dan een knipbeurt aan 30 euro krijgen. Mensen die het moeilijk hebben, krijgen een sociaal tarief, of knip ik gratis. Ik wil beiden, gelijk verdeeld, de rijkere betalen voor de armere", vertelt Peggy. En het is niet enkel om mooi voor de dag te komen. "Het moet een me-time moment zijn voor die mensen. Eens aangeraakt worden door een ander, eens verzorgd worden. Dat is toch een basisrecht. Sommige mensen worden op de duur zodanig gemeden dat ze met niemand meer echt in aanraking komen. Een krant noemde het 'huidhonger' en dat is het echt, ieder mens heeft die behoefte om aangeraakt te worden. Dat hoort hier ook bij. Mensen worden ook zo snel beoordeeld op hun uiterlijk. Als ik ze dan een goed en verzorgd kapsel kan geven, dan is dat toch één stap in de goede richting."

Peggy knipt de haren van een klant. "Ik wil iedereen knippen: de kapitaalkrachtige mensen, maar ook zij die het moeilijk hebben. Die laatste zelfs gratis."
Laenen Peggy knipt de haren van een klant. "Ik wil iedereen knippen: de kapitaalkrachtige mensen, maar ook zij die het moeilijk hebben. Die laatste zelfs gratis."

Geen kruisvaarder

Peggy studeerde sociaal cultureel werk, maar door een ski-ongeluk belandde ze met een kapotte knie op de zetel. Om bezig te blijven is de Borgerhoutse haartooi gaan studeren, stilaan groeide het idee van een sociaal kapsalon, maar ze wordt geen kruisvaarder die de daklozen van straat plukt voor een goede snit. "Dat is niet de bedoeling, ik zal op verschillende dagen samenwerken met organisaties zoals de Biekorf en daar staan. Ik ga niet de mensen van straat plukken, sommige hebben daar totaal geen behoefte aan. De bedoeling is een aantal vaste dagen op verschillende locaties te staan en hopelijk kan ik ook nog een aantal collega-kapsters warm maken om mee te doen en ook eens een avondje gratis te komen knippen. Maar ik ben ook beschikbaar voor bijvoorbeeld bedrijfsfeesten en marktjes."


Voorlopig kapt Peggy nog bij haar thuis of op een vaste locatie, want de caravan, haar 'deux cheveux', moet nog omgebouwd worden. "Gelukkig heb ik een handige vriend die schrijnwerker is. Hij zal de caravan ombouwen tot een bruikbaar kapsalon. We recupereren vooral materiaal, maar extra fondsen voor de caravan mogen nog wel. Daarom ben ik ook samen gaan werken met het nieuwe Antwerpse platform 'Growfunding', een soort van crowdfunding maar met veel meer begeleiding en coaching. Daarnaast zal ik ook één dag per week knippen in een klein authentieke kapperszaakje in de Diepestraat, vanaf 1 december elke donderdag van 16 tot 21 uur." Vanaf januari tuft Peggy rond in haar Haarkar. Meer info op www.dehaarkar.be