"Ik zie haar als mijn grote zus"

STAD ZOEKT 75 BUDDIES OM SAMEN TE WONEN MET VLUCHTELINGEN

Lisa en Achmad wonen sinds enkele weken samen.
Laenen Lisa en Achmad wonen sinds enkele weken samen.
Jonge niet begeleide erkende vluchtelingen en jonge Antwerpenaren doen samenhokken, dat is het idee achter Curant. Het OCMW wil op deze manier de integratie van die jonge mensen verbeteren en versnellen, zodat ze sneller inburgeren. De stad wil komend jaar minstens 25 jongvolwassenen koppelen, om uiteindelijk tot minstens 75 buddies te komen.

Er zijn er al twee 'gematcht', tussen Lisa (27) en de Syrische Achmad (18) klikt het na twee weken samenwonen nog. "Het lukt voorlopig goed. We tasten nog af wat we van mekaar verwachten. Heeft hij meer hulp nodig, goed, wil hij meer met rust gelaten worden, ook goed. Dat moet hij maar aangeven", vertelt Lisa, een sociaal bevlogen Leuvense. "We verwachten van die mensen dat ze integreren, maar als niemand je dat aantoont, is dat erg moeilijk natuurlijk. Wat mij betreft kan echte integratie enkel door samen te wonen."


Nochtans lijkt een badkamer delen met een praktisch onbekende jongeman geen evidentie. "Achmad is gelukkig erg net en proper, meer dan ik op die leeftijd, dus dat valt echt super goed mee."

Glen en Khan-aga.
Laenen Glen en Khan-aga.

Taal

Achmad woont nu anderhalf jaar in Antwerpen en is in korte tijd verliefd geworden op onze stad, maar het Nederlands is een struikelblok. "Het Nederlands is echt heel moeilijk maar ik hou van de stad, vooral de Groenplaats, daar kom ik graag", zegt hij. Achmed kwam via omzwervingen in ons land terecht. Zijn zussen en broers zitten nog in Libanon met zijn ouders, of hij hen ooit nog terug ziet is nog maar de vraag. "Vandaag zie ik Lisa een beetje als grote zus. Ik zou graag in de mode werken, of - mijn kinderdroom - politieagent worden. Lisa kan me daar bij helpen. En in ruil leer ik haar enkele woorden Arabisch en een beetje breakdance."


Voor buddies Glen (23) en Khan-aga (17) is het echt nog aftasten, zij ontmoetten elkaar gisteren voor het eerst en zullen over een weekje gaan samenwonen. "Het is wat overweldigend maar ik kijk wel echt uit naar het project. Ik ben zelf sociaal werker en via via kwam ik dus bij dit project terecht. Ik zag dat snel zitten om samen te gaan wonen met een minderjarige vluchteling. Ik wil vooral van hem leren, over zijn cultuur en achtergrond", vertelt Glen. Van het opvangcentrum naar een eigen stek, dat ziet de Afghaanse jongen wel zitten. "Ik zal blij zijn om met Glen samen te wonen. Vooral om het Nederlands te leren. Ik heb hulp nodig bij elke activiteit met taal, bijna alles dus", lacht hij.


Europa geeft Antwerpen 5 miljoen, de stad legt daar nog eens 1 miljoen bovenop, zonder die subsidies was het project niet mogelijk geweest. "We moeten eerlijk zijn, wanneer die jonge erkende vluchtelingen op hun 18de verjaardag, amper het Nederlands machtig, gelost worden, zijn dat vogels voor de kat. Ze geraken dan amper aan het werk en dan zijn andere verleidingen in deze stad groot. We moeten deze groep echt meer begeleiden en dat proberen we met dit project", zegt schepen Fons Duchateau (N-VA).

Geen 'oude zaag'

"Het buddy-systeem werkt ook gewoon beter dan een maatschappelijk werker die dan als een 'oude zaag' zich komt moeien. Hier zijn het generatiegenoten die elkaar een handje helpen. En uiteraard sterk begeleid worden vanuit de stad." Die begeleiding is niet enkel praktisch maar ook psychologisch. "Het gaat om jongeren met een stevige rugzakje die hier helemaal alleen zijn, daarom gaan we een partnerschap aan met Solentra, die zorgen voor psychologische coaching van die niet begeleide minderjarige vluchtelingen."


De stad is ambitieus, ze willen minstens 75 tot maximum 135 buddies onderdak geven en coachen. Jongeren tussen 20 en 28 jaar kunnen zich hiervoor aanmelden op www.cohousing-curant.be.