“Ik wil mensen de magie echt laten beleven”

Goochelaar Tim Oelbrandt brengt met ‘Heen en Terug’ eerste theaterstuk

Antwerpenaar Tim Oelbrandt goochelt al sinds zijn kinderjaren. Hij bedenkt de trucs voor tv-goochelaars zoals Nicholas op VTM en is nog steeds titeldragend Nederlands Kampioen Goochelen. In zijn eerste magische theatervoorstelling ‘Heen en Terug’ gaat Tim op verkenning in de 19de eeuw, de periode van de spiritisten en geestenoproepers. “Ik wil je vooral de magie laten beleven, zonder dat je trucs wil ontleden.”
Goochelaar Tim Oelbrandt
Laenen Goochelaar Tim Oelbrandt

Samen met regisseur en tekstcoach Dimitri Duquennoy is Tim druk aan het repeteren in het salon van De Studio aan het Mechelse Plein. De hoge plafonds en pluchen zetels vormen het perfecte decor voor ‘Heen en Terug’, Tims eerste theatervoorstelling. “Ik neem de toeschouwer op sleeptouw naar de 19de eeuw, een tijd waarin spiritisten en charlatans beweerden dat ze geesten konden oproepen. Veel van die voorstellingen speelden zich af in de salons van de rijke hogere burgerij. Ze hielden séancers met een geestenkabinet of brachten toeschouwers onder hypnose.”

Tim won in 2017 de Grand Prix op het Open Nederlands Kampioenschap Goochelen en omdat er in 2018 geen kampioenschap werd georganiseerd is hij nog steeds Nederlands’ kampioen. Hij bedenkt ook trucs voor goochelshows zoals ‘Nicholas’ op VTM en ‘Donovan Magicien’ op RTL. “We zijn vrij om daar de gekste dingen te bedenken, maar als de factoren tijd en geld op het touw komen, moet er vaak wel heel wat gewijzigd worden.” De laatste jaren heeft hij zich vooral verdiept in de psychologie achter de goochelkunsten. “Bij een goede goochelaar is niet de truc van belangrijkste. Het zit hem ook in de presentatie, de sfeer, de techniek, het hele verhaal dat je er omheen weeft. De combinatie van dat alles maakt iemand tot een goede goochelaar.”

Bij het maken van de voorstelling is Tim verder gegaan dan wat hij normaal doet. “In een klassieke goochelshow ga je als toeschouwer meestal op zoek naar ‘de truc’: ‘oh, hij houdt die kaart in zijn mouw’; of ‘die vrouw zit natuurlijk verstopt in de ene helft van de kist’, zo krijg je een aaneenschakeling van anti-climaxen. Dat wilde ik niet, ik wil dat mensen opnieuw de magie gaan beléven. Net zoals je bij een goed concert kippenvel kan krijgen van een meeslepende solo. Wel, die magie opwekken gaan we doen we onder meer via hypnose, een techniek waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het echt werkt, maar ook met andere trucs. Daarnaast zit de vertelling doorspekt met weetjes waar je verder over kan nadenken. Wist je bijvoorbeeld dat er meer sterren aan de hemel staan dan dat er zandkorrels op aarde zijn?”

In het salon is maar plaats voor 70 toeschouwers, net waar Tim naar op zoek was. “Bewust een klein publiek, want ik wil dat de toeschouwers op het puntje van hun stoel zitten en ook echt deel gaan uitmaken van de voorstelling. We gaan geen geesten oproepen maar wel mensen, enkel uit vrije wil uiteraard, hypnotiseren.”

Wie zin heeft in een avondje humor en magie kan tussen 8 en 12 januari vijf keer de voorstelling meemaken in het salon van De Studio. Nadien trekt Tim met ‘Heen en Terug’ op tournee langs Vlaamse theaters. Info: www.timoelbrandt.be
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.