"Ik breng mijn verhalen rond, zoals een echte troubadour"

TOURIST LEMC, VOLBLOED ANTWERPENAAR EN GELIEFD DOOR HEEL VLAANDEREN

Johannes Faes, beter bekend als Tourist LeMC, met op de achtergrond 'zijn' stad Antwerpen.
Klaas De Scheirder Johannes Faes, beter bekend als Tourist LeMC, met op de achtergrond 'zijn' stad Antwerpen.
Van alle Vlaamse radiozenders tot Pukkelpop: overal hoor je Tourist LeMC. Dat hij op zijn tweede album 'En route' wat meer klinkt als Wannes Van de Velde dan als een Antwerpse rapper, doet Vlaanderen massaal overstag gaan. Zijn verleden als hangjongere in de Seefhoek en de liefde voor Antwerpen doen het troubadourshart van Johannes Faes (30) nog altijd sneller slaan.

Voor 2015 had enkel Humo's Rock Rally al kennisgemaakt met het talent van Tourist LeMC (spreek uit 'le emcee'). Maar kijk nu: uitverkochte concerten, een volgeboekte festivalzomer en nominaties voor 'Zomerhit van 2015', 'Beste Nederlandstalige lied' en 'Beste doorbraak' bij Radio 2.

31082015 Antwerpen ToeristLemc
Klaas De Scheirder 31082015 Antwerpen ToeristLemc

Johannes, wat is er gebeurd?

"Al heel lang timmer ik aan de weg, maar met de release van het nieuwe album 'En Route' is alles in een stroomversnelling gekomen. Eerst wilde enkel Radio 1 de eerste single 'Koning Liefde' draaien. De radiozenders konden het niet plaatsen: is dat nu kleinkunst of hiphop? Uiteindelijk zijn ze toch voor de bijl gegaan na een aantal positieve recensies van mijn album. Kort daarop bleek de kleine zaal van Trix te klein en verkochten we het Openluchttheater in Deurne uit op 24 uur. De sterren stonden goed zeker?"

Tourist Lemc, ofwel Johannes Faes, in de Zomerbar aan de Sloepenweg. "Als ik Antwerpen binnenrijd en ik zie de kathedraal in de verte, voel ik me alsof ik in mijn ouderlijk huis binnenkom."
Klaas De Scheirder Tourist Lemc, ofwel Johannes Faes, in de Zomerbar aan de Sloepenweg. "Als ik Antwerpen binnenrijd en ik zie de kathedraal in de verte, voel ik me alsof ik in mijn ouderlijk huis binnenkom."

Heb je nog tijd voor die andere job in de sociale sector, nu je stilaan zelf een ster bent?

"Vroeger was ik fulltime sociaal hulpverlener en 'ook nog ne rapper'. De laatste maanden zijn die rollen omgedraaid. Op een podium liedjes brengen voor de mensen, daar droomde ik als tiener al van. Maar het idee dat ik er echt voltijds mee bezig zou kunnen zijn, dat is ook in mijn hoofd pas de laatste tijd gegroeid, onder andere door hard te werken.

In 'Verhalen van de wijk' zing je over de armoede op het Sint-Jansplein en de miserie in Antwerpen-Noord. Haal je die inspiratie uit je werk als hulpverlener?

"Nee, niet per sé. Ik haal de mosterd eerder uit films, uit boeken en uit de verhalen van mensen die ik ontmoet. Maar die sociale bevlogenheid, dat komt eruit zoals het erin zit. Het zit in mijn karakter om dat verhaal te willen brengen, ik zoek het ook op. Ik heb altijd een hart gehad voor maatschappijkritische hiphop, reggae en de kleinkunst."

Is die liefde voor muziek door je ouders ingelepeld?

"Nee, eerder door mijn broers. Allez, ik pikte altijd de Franse hip-hop cassetjes en cd's van mijn twee oudere broers. Ook mijn jongere broer is met muziek bezig, hij was vroeger mijn vaste dj bij optredens. Hij speelt nog altijd als dj Désir, maar meer drum 'n' bass en techno."

Je bracht je jeugd door met drie broers in de Seefhoek. In het nummer 'Le Bilan' maak je de balans van je eigen jeugd op. Was je een brave jongen of eerder een straatboefje?

"We hebben allemaal een engeltje en een duiveltje op onze schouder. Als je jong bent, geef je sneller toe aan dat duiveltje. Ik was niet echt een boefje dat feiten pleegde, maar ik hing wel altijd rond op straat. Ik zette ook wel eens een grote bek op, nog altijd trouwens. Voor het eerst zat er nu een spirituele kant in mijn album. Ik ben me levensvragen beginnen stellen: 'Wat doe ik hier? Wat wil ik van het leven?' Dat hoort bij het 30 worden zeker? Ik heb nu wel voor het eerst het gevoel dat ik op een punt sta waar ik altijd wilde staan."

In 'De troubadours' zingen jij en Flip Kowlier over het zwervende muzikantenbestaan. Hou je van reizen of ben je te verknocht aan Antwerpen?

"Optreden is een uniek gevoel en ik hou ervan om, zoals een troubadour, mijn verhalen rond te brengen van stad naar stad en fans te ontmoeten. Ik ontdek graag steden, maar als ik Antwerpen binnenrijd en ik zie de kathedraal in de verte, voel ik me alsof ik in mijn ouderlijk huis binnenkom."

Wat zijn je favoriete plekken in 't Stad?

"Ik wandel graag in de oude stad, rond de kathedraal of in de Hoogstraat, maar ook in de wijk Zurenborg of op het Zuid. In de Seefhoek heb ik mijn jeugd doorgebracht, maar ik zie er nog maar weinig bekende gezichten. Het is een wijk met een groot verloop. Ik woon nu in Deurne en wie ik kende op de Seefhoek, is vaak zelf verhuisd."

Voor het vierde jaar op rij mocht je, dit keer voor 6.000 mensen, de Antwerp-fandag opluisteren met een optreden. Wat doet dat met een rood-wit hart?

"Dat is altijd plezant om te doen. Je speelt voor een thuispubliek en iedereen staat er met hetzelfde doel. Voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld."

Hoe bevalt wonen in Deurne jou als stadsmus?

"Deurne telt verrassend veel groene plekjes. Die combinatie van stad met groen vind ik zalig. Daarom zit ik ook bijvoorbeeld graag in de Zomerbar aan de Sloepenweg, een stukje wildernis in de stad, dat zou meer mogen. We mogen niet bang zijn van wat wildgroei."

Je bent een zelfverklaarde groene jongen. Volg je de politiek?

"Ik bekijk het vanuit een alternatieve bril, maar ik blijf zelf van politiek af. De politiek is slechts een verlengstuk van wat het volk zou moeten doen. We moeten meer doen dan om de vier jaar een bolletje kleuren in het stemlokaal en dan in de zetel gaan wachten op veranderingen. Nee, we moeten zelf de vinger in onze eigen borstkas durven priemen en de juiste stappen ondernemen. Daarom spreek ik liever de luisteraar aan dan de politiek. Daarom steun ik ook een project als Ringland volledig. Dingen op tafel gooien en bespreekbaar maken, daar gaat het over."

Is 'den Tourist' een wereldverbeteraar?

"Nee, wereldverbeteraars moeten toegeven dat het niet is uit liefde voor Moeder Aarde dat we haar proberen te redden. Het is om onszelf te redden. Sociaal engagement is niet voor geitenwollensokken. Het is net vanuit een soort egoïsme dat ik vind dat we groen en sociaal moeten zijn."

Jouw nummer 'Deze nacht' is een bewerking van Wannes Van de Veldes populaire 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen'. Waar komt jouw bewondering voor Wannes vandaan?

"Wannes is echt een icoon. Elke Antwerpenaar kent Wannes zijn liedjes. Hij schreef muzikaal hoogstaande nummers en hij schuwde geen maatschappijkritiek. Hij was een voorvechter voor de mens."

Stan Van Samang stond dankzij het VTM-programma 'Liefde voor Muziek' met zes nummers tegelijk in de Ultratop. Jij werd ook gevraagd, maar besloot niet mee te doen. Een vlaag van zinsverbijstering?

"Voor dat programma moest ik tegen oktober acht eigen versies van nummers van andere Vlaamse artiesten een volledige make-over geven. Dat is een niet te onderschatten werk, zeker als het om artiesten gaat die weinig uitstaans hebben met de muziek waar ik mee bezig ben. Bovendien kwam die aanbieding midden in een erg drukke festivalzomer. Als ik iets doe, wil ik het goed doen."

Slongs Dievanongs, NoMobs en jij gooien hoge ogen. Staat de Antwerpse hiphop nu echt op de kaart in Vlaanderen?

"We staan op de kaart als Antwerpse artiesten, maar is wat we doen wel Vlaamse hiphop? Wat Slongs doet is eerder pop-hiphop en ik zweef tussen kleinkunst en hiphop. Slongs en NoMobs zijn wel echt artiesten met een verhaal. Dat vind ik super. Er is ook geen onderlinge concurrentiestrijd, we trekken eerder aan hetzelfde zeel voor meer sociaal engagement."

Naast Frans en Engels spreek je naar verluidt ook Arabisch, Lingala en Pools?

"Een krant schreef ooit dat ik 20 talen spreek (lacht). Nee, ik ken wel wat woordjes hier en daar, maar spreken is nog iets anders. Ik zou graag eens rappen in het Engels of Frans, maar dat wil ik pas doen als ik de taal volledig onder de knie heb. Ik gebruik veel Franse woorden in mijn teksten, maar vermeng ze - zoals elke goede Antwerpenaar - met Antwerps. Die verbasterde taal, dat is toch ook mooi?"

Heb je nog tijd voor wat vakantie?

"Ik ga graag naar het buitenland, maar zoek het niet te ver. Dit jaar zijn we een weekje naar Zwitserland gegaan. Ik heb geen drie weken vakantie nodig, gewoon een weekje 'back to basics', zonder gsm. Je bent zo heel snel uit de routine en in een totaal andere sfeer, heel plezant. Mijn batterijen voor de hele festivalzomer zijn weer opgeladen."