"Ik ben in zevende hemel"

SPORTSCHEPEN LUDO VAN CAMPENHOUT VOLGT 'ZIJN' RONDE OP CAFÉ, OP PLAT WATER

Sportschepen Ludo Van Campenhout met een plat watertje in de hand, geflankeerd door zijn vrienden bokscoach Renald De Vulder (r.) en drankenhandelaar Filip Mertens (l.).
Sportschepen Ludo Van Campenhout met een plat watertje in de hand, geflankeerd door zijn vrienden bokscoach Renald De Vulder (r.) en drankenhandelaar Filip Mertens (l.).
Het werd zondag niet enkel de Ronde van Philippe Gilbert, maar ook die van alle Antwerpenaren én schepen van Ludo Van Campenhout, trots dat Vlaanderens Mooiste voor het eerst in zijn stad van start ging. De sportschepen had zich zijn eerste publieke wederoptreden, sinds bekend raakte dat hij opnieuw vecht tegen de drankduivel, niet mooier kunnen voorstellen.

Om 8.30 uur heetten burgemeester Bart De Wever en schepen van Sport Ludo Van Campenhout de renners welkom op "de mooiste Grote Markt van de wereld." De Wever zei erg trots te zijn dat de Ronde in Antwerpen startte, "maar de Ronde blijft van iedereen, wij hebben hem niet van iemand afgepakt ofzo". De burgemeester gaf het startschot om 10.30 uur en toonde zich na afloop vooral blij dat de uittocht van de renners voor meer dan 70.000 toeschouwers veilig en zonder grote incidenten verlopen was. Daarna ging het spoorslags niet richting fandorp, wel naar de VTM studio's voor een interview over de gecontesteerde persconferentie die De Wever gaf op 23 maart, toen een dronken autobestuurder de Meir in rep en roer zette.


Van Campenhout, wél een groot wielerfanaat, kreeg al bij de ploegenvoorstelling het publiek op zijn hand. Op de vraag waar ze de koers gingen volgen, antwoordde Bart De Wever "Thuis op mijn gemak, dat is de beste plek om alles te kunnen volgen". Van Campenhout antwoordde echter laconiek: "Hier ergens op het terras van een café op de Grote Markt". De Wever rolde even ostentatief met zijn ogen en schudde meewarig het hoofd.

Van Campenhout samen met burgemeester Bart De Wever op het podium aan de start van de Ronde op de Grote Markt.
Van Campenhout samen met burgemeester Bart De Wever op het podium aan de start van de Ronde op de Grote Markt.

Hart onder de riem

Op het terras van zijn stamcafé Den Bengel, vroeger geboekstaafd als 'het kabinet van Van Campenhout', vloeide het bier rijkelijk, maar de sportschepen hield het, zoals aangekondigd, uitsluitend op plat water, omringd door zijn vaste kliek boksvrienden van het Antwerp Boxing Team: bokscoach Renald De Vulder, horeca-uitbater Joël Gemeiner en drankenhandelaar Filip Mertens. Opvallend ook hoeveel mensen Van Campenhout even een hart onder de riem wilden steken. "Ik heb van heel veel mensen vandaag een deugddoend schouderklopje gekregen. Niet alleen omdat ze me willen steunen in het gevecht dat ik nu moet aangaan", aldus Ludo. "Ze komen me even vaak bedanken om dit spektakel naar Antwerpen te krijgen".


Want als Antwerpen genoten heeft van de Ronde, is dat voor een groot stuk te danken aan Van Campenhout, die jaren gelobbyd heeft bij mensen als Wouter Vandenhaute om de start van Vlaanderens Mooiste naar de Scheldestad te doen verhuizen. "Ik heb hier jaren van gedroomd. Als dat dan eindelijk lukt en je ziet dat er 75.000 man geniet van het spektakel en alle randanimatie... ik ben gewoon in de zevende hemel!".

Greg was mijn favoriet!

Uiteindelijk ging Philippe Gilbert met de eindoverwinning aan de haal. Niet de favoriet van de sportschepen: "Eigenlijk was Greg Van Avermaet mijn favoriet om deze Ronde op zijn naam te schrijven, maar hij liet zich in een interview op voorhand ontvallen dat hij liever in Brugge dan in Antwerpen gestart was", aldus Ludo. "Ik denk dat Greg en alle andere renners echter hebben kunnen zien dat Antwerpen echter een gedroomde startplek is en blijft tot minstens 2021".