'Humans' is zoveel meer dan acrobatie alleen

Hoe lenig de performers zijn bewijst deze vrouw door over handen te rollen.
Foto Sigrid Spinnox Hoe lenig de performers zijn bewijst deze vrouw door over handen te rollen.
'Humans' wordt voorgesteld als "Tien acrobaten die de fysieke grenzen verkennen tijdens een circusvoorstelling." Een zin die best misleidend kan zijn en eigenlijk te weinig eer doet aan wat je tijdens de voorstelling te zien krijgt.

De tien performers, vier vrouwen en zes mannen, schipperen tussen theatraliteit, kleinkunst, humor en acrobatie. Hoewel de titel verwijst naar het menselijke, heb je niet het gevoel dat je naar mensen zit te kijken. Alleen al de kracht die nodig is om elkaar met zo een gemak de lucht in te gooien en terug op te vangen, is ongelofelijk. Maar nog meer is de sfeer die gecreëerd wordt en die wonderwel de hele voorstelling kan worden vastgehouden. Dit zijn geen mensen, maar lijken kleine cellen die zich vluchtig in het rond lijken voort te bewegen met een ongelofelijke precisie. Springt de ene in de lucht voor een salto, schuift de andere eronderdoor om nog een derde nipt te ontwijken die op het punt staat enkele radslagen te maken. Hoe groots het er met momenten aan toe gaat, des te mooier zijn de breekpunten waar alles erg fragiel en klein wordt gemaakt.

Gewone mensen

Een slimme belichting en prachtige muziek helpen hier bij. Maar geen moment wordt het zeemzoeterig. Eén moment wordt duidelijk dat de performers ook maar gewoon mensen zijn. Wanneer een vrouw, helemaal alleen op het platform, tracht haar elleboog te likken onder de tonen van Sinatra's 'The Impossible Dream'. Humoristisch en tegelijk zo delicaat. Je kan het proberen, het zal niet lukken. Je voelde het publiek denken, bijna opgelucht: "Het zijn ook maar gewone mensen." Alle voorstellingen zijn uitverkocht. (ADA)