"Heel Vlaanderen moet voor de bijl"

TEAM ANTWERPENAREN LANCEERT MORGEN VRIJWILLIGERS-APP GIVE A DAY

Het team achter de app: Dennis, Elise, Bart (lang haar), Filip en Michaël.
Foto Klaas De Scheirder Het team achter de app: Dennis, Elise, Bart (lang haar), Filip en Michaël.
Give A Day, een app die vrijwilligerswerk eenvoudiger maakt, wordt morgen voorgesteld in Antwerpen. Tegen volgende zomer moet de app in heel Vlaanderen gebruikt kunnen worden. Organisaties staan te wachten op de app, want vaak is het moeilijk om voor kortstondige opdrachten vrijwilligers te vinden.

Een voetbaltrainer voor kinderen met een beperking, iemand die de boekenafdeling van de Oxfam-winkel beheert of iemand die achter de bar wil staan van het lokale cultuurcentrum. Heel wat organisaties uit allerlei sectoren hebben regelmatig vrijwilligers nodig. Vaak geraken die kortstondige activiteiten moeilijk ingevuld, ondanks de bereidheid bij veel mensen om zich als vrijwilliger in te zetten.


De app Give A Day, die morgen in Antwerpen gelanceerd wordt, zal die vrijwilligers en organisaties op elkaar afstemmen. De app wordt tegelijk in Antwerpen, Neerpelt en Brugge gelanceerd, later volgen nog drie andere Vlaamse steden. Tegen de zomer van 2017 zal Give A Day in heel Vlaanderen gratis gebruikt kunnen worden.


"Heel veel mensen zijn bereid om nu en dan op vrijwillige basis te helpen. Bijvoorbeeld voor de lokale sport- of jeugdvereniging, maar ook voor mensen met een beperking of voor allerlei andere non-profitorganisaties", zegt Bart Wolput (32) van de vzw Give A Day. "Maar mensen bepalen ook graag zelf hoeveel tijd ze in dat vrijwilligerswerk steken. Nu wordt vaak nog een langdurig en regelmatig engagement verwacht."

Onkostenvergoeding

Wie op de website inlogt, krijgt een overzicht van allerlei activiteiten waar helpende handen voor gezocht worden. Dat kan gaan van een begeleider bij het zwemmen, een podiumtechnieker in het jeugdhuis of een wekelijkse wandeling met senioren die minder goed te been zijn.


Commerciële bedrijven kunnen uiteraard geen gebruik maken van de app. "Wij screenen eerst de organisaties die activiteiten willen aanbieden. Alle organisaties moeten 'non-profit' zijn. Dat neemt niet weg dat de organisaties wel een onkostenvergoeding mogen betalen", zegt Bart Wolput (32).


Bart en zijn team wonnen met hun idee al twee prijzen. In mei won hij de Plezantste Premie van Q-music, goed voor 5.750 euro. Een maand later won hij de eerste prijs in de wedstrijd 'Apps From Antwerp', ter waarde van 20.000 euro. Sindsdien is hij met een team van IT'ers en grafisch ontwerpers al drie maanden aan de slag om de app te ontwikkelen.


"Dit is echter nog maar het begin", zegt Bart. "Vrijdagochtend gaat de app online en 's avonds zullen we op de voorstelling van Give A Day nog twee andere pilootprojecten voorstellen. Daarna willen we Give A Day zo snel mogelijk uitbreiden naar de rest van Vlaanderen."