"Heeft De Croo zelf al 1 dag écht gewerkt?"

13.000 VAKBONDSMILITANTEN PROTESTEREN TEGEN PENSIOENPLANNEN REGERING

Boze vakbondsleden trekken door de straten tegen het huidige pensioenbeleid.
De Scheirder Boze vakbondsleden trekken door de straten tegen het huidige pensioenbeleid.
Naar schatting 13.000 leden van de christelijke, socialistische en liberale vakbonden hebben gisteren meegestapt in een betoging door Antwerpen. Ze protesteerden tegen het pensioenbeleid van de federale regering en tegen het uitblijven van een regeling over vervroegd pensioen voor zware beroepen.

Het druilerige herfstweer heeft manifestanten er niet van weerhouden om gisterenvoormiddag massaal te verzamelen op het Antwerpse Zuid. Volgens de vakbonden waren er 15.000 deelnemers, de politie telde er 11.000.


Van de Leopold de Waelplaats trok de stoet, met een symbolische lijkwagen voorop, richting het centrum met de Groenplaats als eindbestemming. Vooral premier Charles Michel - waarvan een groot, karikaturaal hoofd werd meegedragen - en Antwerps burgemeester Bart De Wever - op een spandoek met onderschrift 'burgemeester van de rijken' - waren kop van jut.


Met de actiedag, die gisteren in verschillende steden werd gehouden, klagen de vakbonden aan dat een regeling over vervroegd pensioen voor zware beroepen uitblijft. De manifestanten zijn ook misnoegd over de hogere wettelijke pensioenleeftijd en het geplande pensioen met punten.


"Na de sluiting van General Motors heb ik me omgeschoold tot ambulancier. Momenteel werk ik bij revalidatiecentrum De Mick in Brasschaat", zegt ABVV'er Jan Kruyniers uit Ekeren. "Ik kan u verzekeren: het lijf van iemand die tot zijn of haar 67ste in de zorgsector heeft gewerkt, kraakt en piept langs alle kanten. Deze mensen langer laten werken is misdadig en leidt tot zorg van slechte kwaliteit. Daarom moet er nu iets veranderen. Of willen de huidige beleidsmakers dan geen menswaardige zorg als ze later zelf in het rusthuis zijn beland?"

Ook premier Michel was kop van jut tijdens de betoging.
Klaas De Scheirder Ook premier Michel was kop van jut tijdens de betoging.

Fils à papa

Aangekomen op de Groenplaats zochten heel wat betogers beschutting voor de regen in omliggende cafés. De overgebleven groep luisterde naar comedian Nigel Williams. "De regering wil dat we blijven werken tot we er op de werkvloer bij neervallen", speechte Williams. "Wel, ze weten niet wat werken is. Neem vicepremier Alexander De Croo. Heeft die fils à papa ooit één dag écht gewerkt? Ik denk het niet."


Op minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft de actiedag weinig indruk gemaakt. Volgens hem maakt de regering net werk van de centrale eis van de vakbonden: waardige pensioenen op een redelijke leeftijd. Bacquelaine hekelde ook dat er betoogd werd terwijl het overleg over de regeling rond de zware beroepen nog loopt.


De dienstverlening van De Lijn was gisteren de hele dag grondig verstoord. Het grootst was de hinder op het busverkeer in de stad: ongeveer 25 procent van de bussen is uitgereden. Bij de tramchauffeurs reed ongeveer 50 procent uit. Er waren ook gevolgen voor de dienstverlening van de stad: van het stadspersoneel van stad, OCMW en AG Kinderopvang heeft 10,43 procent gestaakt. Ook de huisvuilophaling ondervond hinder.

Groen of rood, de vakbonden zijn het erover eens: de pensioenplannen
Klaas De Scheirder Groen of rood, de vakbonden zijn het erover eens: de pensioenplannen