"Geen allochtonen in mijn club"

ZAAKVOERDER LA GARE 27 VOELT ZICH MISBEGREPEN NA GELEKT CHATBERICHT

Vincent Anthony Ekwunor, zelf half Afrikaans, zegt dat zijn richtlijnen vooral lastige mannen moeten buitenhouden.
Patrick Lefelon Vincent Anthony Ekwunor, zelf half Afrikaans, zegt dat zijn richtlijnen vooral lastige mannen moeten buitenhouden.
Er loopt een onderzoek naar club La Gare 27 wegens racisme na een uitgelekt chatgesprek tussen zaakvoerder Vincent Anthony Ekwunor en het personeel. Ekwunor, zelf half Nigeriaan, voelt zich misbegrepen. "Ik wil een veilige club zonder agressieve mannen."

Discotheek La Gare 27 in het oude stationsgebouw op het Damplein kwam gisterochtend in een storm terecht op sociale media. Na enkele incidenten waarbij vrouwen werden lastiggevallen en enkele klanten zonder aanleiding in elkaar waren geslagen, was de maat vol voor zaakvoerder Vincent Anthony Ekwunor. Het chatgesprek met zijn personeel spreekt van "geen mocro's", "geen bende blacks" en "geen allochtone namen meer" op de gastenlijst. Vooral grote groepen mannen, zonder het gezelschap van vrouwen, moeten buiten worden gehouden.

kos

Strafbaar

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum noemt de feiten strafbaar en opent een dossier. "Dit is volledig in strijd met de antiracismewet", vertelt voorzitter Paul Borghs. "Dit is aanzetten tot discriminatie. We hebben dan ook een dossier geopend. We zullen eerst met de verantwoordelijken rond de tafel zitten, hen wijzen op de wetgeving en afspraken maken over hoe ze hun beleid kunnen aanpassen. Mochten de problemen aanhouden, dan valt ook een strafklacht niet uit te sluiten." Antwerps schepen voor Diversiteit Fons Duchateau (N-VA) roept dan weer gedupeerden op om klacht in te dienen, zodat de antiracismewet en de rechtbank hun werk kunnen doen.

"Zelf vaak geweigerd"

"Compleet uit de context gerukt. Wie niet in het nachtleven zit, weet niet waarover het hier gaat." Vincent Anthony klonk strijdvaardig toen we hem gisteren om een reactie vroegen. "Iedereen die in een disco of club wordt geweigerd, voelt zich onmiddellijk gediscrimineerd. Ik ken dat gevoel. Ik ben zelf vaak genoeg geweigerd. Dat net ik nu word beschuldigd van racisme, raakt mij heel hard. Onze club is een 'urban club', met veel R&B-muziek. Black culture is onze baseline. En dan zouden wij allochtonen en Afrikanen weigeren? Helemaal niet. Maandenlang is het goed gegaan in onze nieuwe club. De jongste weken zijn er enkele incidenten geweest. Vorige zaterdag was het toppunt. Een allochtone man werd buitengezet na problemen. Hij bleef buiten met enkele kameraden rondhangen en viel klanten lastig. Eén klant kreeg zomaar een boks in zijn gezicht. Is het dan vreemd dat ik maatregelen neem om de veiligheid in mijn club te verhogen? Moet ik maar laten begaan? Dan kan ik binnen enkele weken mijn deur sluiten."

Geen mannen alleen

Dus blijven allochtonen en Afrikanen nog altijd welkom in La Gare 27 als zij zich aan de richtlijnen houden. De groepen met uitsluitend mannen, zonder één vrouw in het gezelschap, zullen het wel moeilijker krijgen om op de gastenlijst te geraken. La Gare 27 is een privéclub en wil een evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen. Hoe de club dat wettelijk kan afdwingen, lijkt minder evident.


Politiewoordvoerster Veerle De Vries laat weten dat La Gare 27 niet bekend staat voor problemen. "Tegen de club of zijn zaakvoerders zijn er tot op heden geen klachten wegens racisme ingediend. Wij hebben bij de politie evenmin weet van vechtpartijen afgelopen weekend."