"Geef Seefhoek stripmuur Suske en Wiske"

WIJKAMBASSADRICE WIL TEKENAAR EREN IN BUURT WAARIN HIJ OPGROEIDE

Klaas De Scheirder
Een volwaardige stripmuur van Suske en Wiske in de Seefhoek: Paula De Brie, ambassadrice van de wijk en districtsraadslid voor sp.a, blijft er onvermoeibaar voor gaan. "Er staat er één in de Sint-Andrieswijk, maar de enige juiste plek is de buurt waar Willy Vandersteen opgroeide."

Paula De Brie wil zichzelf niet tot de ultieme fan van Willy Vandersteen uitroepen. Maar het zit haar hoog dat van de 52 meter lange muurschildering van Suske en Wiske in het steegje Burgerwelzijn nog amper enkele panelen overblijven. Leerlingen van het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten (SISA) maakten er in 1999 fragmenten van 'De 7 Schaken'. "De panelen vielen eraf en van een restauratie kwam niets in huis", vertelt De Brie. "Het district hing er wel wat kleine stripborden van Suske en Wiske, maar in mijn ogen is dat een prul. Er is zoveel beloofd op die plek. Zo zou er ook een groene muur komen met tekeningen van Vandersteen, samen met de heraanleg van de Handelstraat. Ook dat gaat niet door."

"Te weinig potentieel"

Als De Brie een plek voor een stripmuur mocht kiezen, dan wordt het de Halenstraat, tegen de spoorwegberm. Net als aan het Willy Vandersteenplein hangen daar al een paar kleine borden met Suske en Wiske. "Vanuit de Veldstraat heb je er een perfect zicht op én die muur lijkt me in zeer goede staat. Je zit er ook vlakbij het populaire Park Spoor Noord. Daarom is het zo jammer dat Lin Torfs van Mekanik Strip (de initiatiefnemer voor de nu al negen stripmuren in Antwerpen, red.) me vlakaf zei dat onze wijk 'te weinig potentieel' heeft."


Hallo, Lin Torfs? "Er zijn zoveel sterke stripauteurs met een eigen muur. Ook Vandersteen, in de Korte Riddersstraat. We gaan er geen herhalen in dezelfde stad. Ik wéét dat deze vraag blijft terugkeren. Maar als men bijvoorbeeld de muur in Burgerwelzijn wil herstellen, dan moet het district dat maar doen. Momenteel hebben we een druk bewandeld parcours langs negen stripmuren. Antwerpen-Noord ligt daar te ver vandaan."


Districtsschepen van Cultuur Lieve Stallaert (Groen) is het idee van Paula De Brie wel genegen. "Het is een leuk initiatief. We hebben in onze districtsbegroting centen voorzien voor kunst in de openbare ruimte. Paula mag dus beslist een voorstel indienen."


Misschien kan het ook via de nieuwe burgerbegroting van het district Antwerpen. Die trekt 1 miljoen euro uit voor ideeën van inwoners. "Dat wordt niet eenvoudig", denkt De Brie. "Al in juni moeten alle projecten goedgekeurd zijn. Maar ik ga er wel voor."