"Geef jongeren het juiste rolmodel"

RIHAB HAJJAJI (26) KOPPELT COACHES AAN KANSARME JEUGD

Rahib Hajjaji, initiatiefneemster van PEP.
Foto Kristof Vadino Rahib Hajjaji, initiatiefneemster van PEP.
"Puur toeval", noemt Rihab Hajjaji het feit dat ze als eerste in haar familie een diploma hoger onderwijs haalde. Rihab is een 26-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst. Om het leven minder van toevalligheden te laten afhangen, lanceert ze PEP, een organisatie die kansarme jongeren op de juiste plaats in het onderwijs wil krijgen. Mét de steun van minister van Onderwijs Crevits.

Rihab heeft een master Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) van de Universiteit Antwerpen op zak. En die heeft ze naar eigen zeggen te danken aan de 'blanke concentratieschool' waar ze in het middelbaar les volgde. "We woonden in de straat in Merksem waar de Sint-Lutgardisschool ligt. Het gevolg was dat ik op mijn achttiende omringd werd door jongeren voor wie het normaal was hoger onderwijs te volgen. Op die leeftijd laat je je nog leiden door je omgeving en is het héél moeilijk tegen de stroom in te gaan."


De juiste rolmodellen, dáár draait het dus om. Daarom werkt PEP met coaches. Er hebben zich al honderd vrijwilligers aangemeld om samen met kansarme jongeren hun schoolrapporten te bespreken en hen te begeleiden naar een A-attest.


Die coaches zijn van divers pluimage. "Er zit zelfs een staatssecretaris tussen, Philippe De Backer. Wij koppelen het rolmodel aan een jongere. Hoe de coaches het werk praktisch organiseren, daar komen wij niet tussen. We geven de coaches enkel een handleiding. Ik heb geluk gehad dat ik op een goede school terechtkwam, maar iedereen wéét dat de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen zeer divers is. Nu heeft 40 procent van de allochtone vijftienjarigen niet de minimale vaardigheden om te functioneren op de arbeidsmarkt. Dan weet je het wel."

Tweelingbroers

Daarnaast zal PEP alle relevante informatie over ons onderwijssysteem doorgeven aan de jongeren én hun ouders, zoals bijvoorbeeld wie in het bijzonder onderwijs thuishoort. "Mijn tweelingbroertjes kregen in de derde kleuterklas het advies naar het bijzonder onderwijs te gaan omdat ze een taalachterstand hadden", vertelt Rihab. "Niemand heeft mijn moeder, een huisvrouw, verteld dat ze tegen dat advies kon ingaan. Ze heeft hen ingeschreven in een andere school. Na een jaar waren ze bijgebeend. Ze zijn nu zeventien, volgen het vijfde middelbaar ASO en dromen al van de universiteit."

Vrijwilligers

Rihab zelf werkt nu als business consultant bij IBM. "Voor ik deze job deed, wist ik niet eens dat die bestond. Voor je kan werken om iets te bereiken, moet je weten wát je kan bereiken. Dus zullen we een beurs organiseren waar rolmodellen hun job voorstellen aan jongeren uit kansengroepen. Zo openen we een heel nieuwe leefwereld voor hen." Het hele PEP-project heeft Rihab 'achter haar uren' op poten gezet. Er is weliswaar steun van de Koning Boudewijnstichting, de stad Antwerpen en talrijke bedrijven, maar verder draait het volledig op vrijwilligers.


Daar komt nu verandering in, want minister Crevits investeert 50.000 euro in het project. Met die middelen kan een coördinator aangeworven worden die de vele activiteiten in goede banen leidt. Dat Crevits mee op de kar is gesprongen, vindt Rihab heel logisch: "Want we brengen een heel positief verhaal. We zijn er niet om te klagen en te zagen."