“Ge waart ne schone mens, Louis”: Antwerpen neemt afscheid van bekendste zwerver

Antwerpen nam vrijdagochtend afscheid van ‘de’ Louis Michielsen (55).
Laenen Antwerpen nam vrijdagochtend afscheid van ‘de’ Louis Michielsen (55).
In Antwerpen is vanmorgen afscheid genomen van Louis Michielsen (55), de bekendste bedelaar van ’t land. Louis werd beroemd als de man van het Astridplein die de dochtertjes van een junkiekoppel opving en met zijn allerlaatste centen op een ijsje trakteerde.

De uitvaart vond plaats in de Heilig Hartkerk in de Lange Beeldekensstraat, op een boogscheut van de plek waar Louis 15 jaar van zijn leven heeft gesleten: het Astridplein. Meestal krijgen daklozen een sobere begrafenis, waarop slechts een handvol mensen komt opdagen. Anders was dat deze morgen: de Heilig Hartkerk zat helemaal vol. Bevriende muzikanten droegen tijdens de dienst liedjes op aan Louis. Vrienden, kennissen en buren stapten naar voren voor een persoonlijk woordje.

“Antwerpen is ne schone mens verloren”, zei Niek Everts van ‘t Vlot-Straatpastoraat, die de dienst in goed banen leidde. “Louis was altijd vriendelijk, sprak over niemand kwaad en zocht altijd naar het positieve in het leven. Met zijn ondeugende, fonkelende blauwe ogen had Louis iets van een kind in zich. Met kinderen had hij trouwens die liefdevolle openheid gemeen. Net als het eenvoudige geloof ‘dat het goed is zoals het is’.”

In zijn tijd op het Astridplein maakte Louis er een erezaak van om de voorbijgangers te groeten. Laat ons van hem leren om op een warmere manier met elkaar om te gaan

Niek Everts

Pleidooi voor warmere samenleving

Niek Everts hield tijdens de uitvaart een pleidooi voor een warmere, zorgzame samenleving. “Dit jaar alleen al zijn er in Antwerpen, naast Louis, nog 7 mensen gestorven die dakloos waren of het ooit geweest zijn. Met zijn 55 jaar is Louis het oudst geworden. Laat ons dringend werk maken voor een zorgzamere samenleving, waar ieder vogeltje mag zingen zoals hij gebekt is. In zijn tijd op het Astridplein maakte Louis er een erezaak van om de voorbijgangers te groeten. Laat ons van hem leren om op een warmere manier met elkaar om te gaan.”

Louis Michielsen werd 55 jaar.
Klaas De Scheirder - ThinkSmart.be Louis Michielsen werd 55 jaar.

Opvallende aanwezigen in de Heilig Hartkerk waren een twintigtal leerlingen van basisschool Sint-Rumoldus in Deurne. Louis, die de laatste jaren van zijn leven vlak bij de school onderdak had gevonden, hielp hen als opzichter veilig oversteken. “Louis was de gevaarlijke verkeerssituaties voor onze school beu en besloot onze leerlingen met zelfgemaakte bordjes over te zetten”, vertelde Désirée Kerpentier van de directie. “Om het officieel te maken schreven we Louis in voor een opleiding tot gemachtigd opzichter. Zo trots dat hij was. Door zijn overlijden heeft die titel jammer genoeg niet meer kunnen krijgen. Vandaag willen we hem daarom postuum het bandje van gemachtigd opzichter geven. We willen Louis bedanken voor zijn goede wil, zijn engagement en zijn bezorgdheid voor de veiligheid van onze kinderen.”

Oorverdovend applaus

Op het einde van de dienst trakteerden de vele aanwezigen Louis op een laatste oorverdovend applaus. Louis wordt later vandaag begraven op de begraafplaats aan de Ruggenveld in Deurne, op een boogscheut van zijn appartementje waar hij precies een week geleden werd gevonden.

Antwerpen nam vrijdagochtend afscheid van ‘de’ Louis Michielsen (55).
Laenen Antwerpen nam vrijdagochtend afscheid van ‘de’ Louis Michielsen (55).
Leerlingen van basisschool Sint-Rumoldus hadden tekeningen gemaakt voor Louis.
Laenen Leerlingen van basisschool Sint-Rumoldus hadden tekeningen gemaakt voor Louis.
Enkele leerlingen van Sint-Rumoldus woonden ook de viering bij.
Laenen Enkele leerlingen van Sint-Rumoldus woonden ook de viering bij.
Antwerpen nam vrijdagochtend afscheid van ‘de’ Louis Michielsen (55).
Laenen Antwerpen nam vrijdagochtend afscheid van ‘de’ Louis Michielsen (55).5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  De mens echt helpen , louis was een plantrekker en wou nooit hulp aanvaarden hij kreeg ooit werk maar liet dat al vlug staan om terug te keren naar zijn bekende plaats hij wou onafhankelijk zijn zijn eigen ding doen op zijn ritme zijn tijd meer vroeg hij niet het was zijn keuze om op straat te zitten dat was zijn leven hij genoot ervan

 • Joris Peeters

  Bedankt Louis, dat je nooit je warme menselijkheid hebt laten varen in een harde wereld. De rechtvaardigen van hart krijgen hierboven hun beloning en er zal niet gevraagd worden naar bezit of faam maar wat je aan goeds hebt bijgedragen in de wereld.

 • Peggy Geerts

  Rust zacht Louis

 • guilbert vannimmen

  Bende hypocrieten. Naar de begrafenis gaan lukt wel om je geweten te sussen, maar de lens echt helpen zat er voor velen niet in. Respect voor diegenen die het wel hebben geprobeerd.

 • Cecarine De Smet

  Mevr De Block en raakt dit u niet??? Terwijl u vreemdelingen onderdak geeft en uw eigen volk op straat laat sterven....