"G4S Care loog tijdens procedure"

UITBATING SOCIALE CENTRA: OPPOSITIE DIENT WEER KLACHT IN

De OCMW-raad wijst morgen de uitbating van inloopcentrum De Vaart en het Zorghostel toe aan de combinatie G4S-De Wooncompagnie. Maar oppositiepartijen sp.a en PVDA steigeren, en niet voor het eerst. "G4S loog tijdens de procedure. We dienen weer een klacht in", zegt Lise Vandecasteele (PVDA).

Het stadsbestuur besliste een jaar geleden om naast non-profitorganisaties als CAW Antwerpen ook privébedrijven de kans te geven om sociale centra te runnen. Dat G4S Care - de welzijnspoot van bewakingsgroep G4S - voor inloopcentrum De Vaart betere punten scoorde dan CAW, bleek voor de linkse oppositie en heel wat sociaal werkers een brug te ver.

Procedureslag

Na een procedureslag bij de gouverneur moesten stad en OCMW hun huiswerk opnieuw maken. Maar ook nu verloopt dat niet zonder problemen. Zo hebben sp.a en PVDA veel twijfels over de expertise van G4S Care. Het bedrijf zegt dat het voor zijn projectvoorstellen afspraken heeft gemaakt met het Nederlandse Impuls, het onderzoekscentrum Maatschappelijke Zorg van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dat centrum rolde een methodiek voor de begeleiding van dak- en thuislozen uit.


Volgens OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a) is er hooguit informeel contact geweest tussen G4S Care en Impuls. Uitpakken met een partnerschap stelt dan de zogenaamde expertise mooier voor dan ze is. "G4S Care heeft zo te zien een bank voor bij het OCMW", stelt raadslid Lise Vandecasteele (PVDA). "Er is niet met een externe jury gewerkt. Dat versterkt de indruk dat het gaat om een politieke keuze en niet om kwaliteit. Dus stappen we opnieuw naar de gouverneur."


Een woordvoerder van G4S Care noemt de discussie een 'spel van woorden'. "We hebben met Impuls afspraken gemaakt over personeelsbehoeften en concrete samenwerking. Maar je moet toch begrijpen dat er eerst een contract met het OCMW moet zijn ondertekend voor we definitief in zee gaan met Impuls? Wees gerust, de contacten waren véél meer dan louter informeel."

Stemming

Fons Duchateau ziet geen enkele reden om het dossier te klasseren. Er is volgens hem voldoende garantie dat de samenwerking van G4S Care met het Nederlands onderzoekscentrum Impuls stevig onderbouwd is.


Morgen liggen drie projecten ter stemming op de OCMW-raad: inloopcentrum De Vaart, het Zorghostel en het Zorgteam. Voor dat laatste is ook CAW Antwerpen nog kanshebber.