"Eugène mag zelf regularisatie aanvragen"

DIENST VREEMDELINGENZAKEN REAGEERT OP ARRESTATIE JEUGDTRAINER (18)

Eugène was sinds dit jaar trainer van een jeugdploeg van amateurvoetbalclub Groenenhoek.
Foto Patrick Lefelon Eugène was sinds dit jaar trainer van een jeugdploeg van amateurvoetbalclub Groenenhoek.
De achttienjarige Eugène Djangmah die vrijdag als illegaal op een scoutsfuif in Edegem werd gearresteerd en opgesloten is in het gesloten centrum van Vottem, hoeft niet te wanhopen. Hij heeft een redelijke kans om zijn repatriëring naar zijn thuisland Ghana teniet te doen. "Omdat hij pas achttien jaar is geworden, kan Eugène nu zelf een regularisatiedossier indienen", reageert de dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Zolang Eugène nog minderjarig was, kon hij zelf geen papieren aanvragen. Hij was daarvoor afhankelijk van zijn ouders. De vader van Eugène raakte zes jaar geleden zijn Belgische verblijfsvergunning kwijt toen hij werd veroordeeld wegens een schijnhuwelijk. Dat bevestigt de dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).


Woordvoerder Geert De Vulder van DVZ: "De vader heeft dan enkele pogingen gedaan om zijn verblijf en automatisch ook dat van zijn kinderen te regulariseren. Die aanvragen zijn telkens afgewezen. Daardoor was ook Eugène niet meer in het bezit van een geldige verblijfstitel toen hij vorige vrijdag werd opgepakt. Hij heeft nu tien dagen om beroep aan te tekenen tegen zijn uitzetting naar Ghana. Onze directeur-generaal Roosemont heeft het dossier van Eugène opgevraagd."

Crowdfunding

Het actiecomité "Eugène verdient te blijven" heeft ondertussen een nieuwe advocaat onder de arm genomen om Eugène te helpen bij zijn regularisatiedossier. Er is een website geconstrueerd en ook een crowdfunding opgestart. Aanstaande vrijdag om 18 uur wil het actiecomité zoveel mogelijk vrienden van Eugène verzamelen op een manifestatie op het Theaterplein in Antwerpen. Eugène is onder meer bekend bij voetbalclub Groenenhoek, waar hij speler is en bovendien trainer van een jeugdploeg.

Op bezoek in Vottem

Eugène kreeg gistermiddag in het gesloten centrum van Vottem, nabij Luik, bezoek van enkele nauwe vrienden. Sien Hellemans was erbij: "Eugène was heel blij bekende gezichten te zien. Hij heeft ook wat kracht geput uit alle acties en steunbetuigingen die nu zijn opgestart. Toch blijft hij ongerust over de afloop van die uitzettingsprocedure", doet Sien het relaas van het bezoek.


https://www.facebook.com/eugeneverdientteblijven/