"Eugène is één van ons"

JEUGDTRAINER (18) ALS ILLEGAAL OPGEPAKT OP SCOUTSFUIF

Jeugdvoorzitter Ivo Melders en Maurits de Preter, die een steuncampagne start.
Laenen Jeugdvoorzitter Ivo Melders en Maurits de Preter, die een steuncampagne start.
Een uitstap naar een scoutsfuif is voor Eugène Djangmah (18) geëindigd met opsluiting in het centrum voor illegalen in Vottem. Hij moet daar wachten op zijn repatriëring naar Ghana, een land dat hij als 7-jarige verliet. Eugène groeide op in Antwerpen, loopt hier school en is als speler en jeugdtrainer een vaste waarde bij amateurvoetbalclub Groenenhoek. "Hij is één van ons", zegt Maurits De Preter die een steuncampagne start.

Eugène en enkele vrienden trokken vrijdag naar een scoutsfuif in Edegem. Rond 1.30 uur ontstond er een incident waarvoor de politie ter plaatse kwam. Woordvoerder Dirk Fonteyne van politie Minos: "Onze ploeg ter plaatse heeft een aantal mensen die in de buurt van dat incident waren, gecontroleerd. Daarbij was ook een jongen van 18 die geen Belgische identiteitspapieren bij had. Hij bleek niets met het incident te maken te hebben. Wij hebben dan de dienst Vreemdelingenzaken gecontacteerd en die gaf ons opdracht om hem naar het gesloten centrum voor Illegalen in Vottem te brengen."

En daar zit Eugène dus sinds vrijdagavond. Zonder gsm, afgesloten van al zijn vrienden, kennissen en schoolmakkers in Antwerpen en Deurne.

De 18-jarige Eugène Djangmah.
Patrick Lefelon De 18-jarige Eugène Djangmah.

Groenenhoek

Jeugdvoorzitter Ivo Meulders van Groenenhoek: "Eugène speelt al van kleinsaf bij Groenenhoek. Dit seizoen zit hij bij onze eerste ploeg en is hij trainer van de kadetten. Hij is echt een heel vertrouwd gezicht op Groenenhoek. Enkele ploegmakkers die mee naar de scoutsfuif waren, hebben zaterdag het clubbestuur gealarmeerd. We gaan er alles aan doen om hem hier te houden. Die jongen kent niets of niemand meer in Ghana. Ik denk zelfs dat hij amper een woord Ghanees spreekt."


Eugène en zijn mama kwamen ruim tien jaar geleden naar België nadat zijn vader hier eerst een verblijfsvergunning had gekregen. Zes jaar geleden werd die verblijfsvergunning echter ingetrokken, mogelijk omdat de vader was veroordeeld voor een schijnhuwelijk. Niemand die dat echter met zekerheid kan zeggen. De vader en dus ook Eugène, zijn mama en het hier pas geboren dochtertje waren plots illegaal in het land.


Een vriendin van de ouders vertelt: "De vader van Eugène is op een bepaald moment vertrokken, op van de stress over zijn illegaal verblijf. Hij hoopte door weg te gaan dat zijn vrouw en kinderen meer kans zouden maken om in België te kunnen blijven. Eugène heeft erg geleden onder de afwezigheid van zijn vader. Vorig jaar diende het gezin wel een regularisatie-aanvraag in. Die werd in eerste instantie afgewezen maar er zou beroep zijn aangetekend. Ook daarvan is echter niemand zeker. De advocaat die de aanvraag behandelde, is voorlopig onbereikbaar.


Maurits De Preter trommelde gisteravond vrienden en kennissen op om een steuncampagne voor Eugène uit de grond te stampen. Hij had in de loop van de dag ook even met Eugène gebeld.


"Die jongen is in maart 18 jaar geworden. Hij is nooit in aanraking gekomen met politie. Nu zit hij in dat gesloten centrum tussen de criminelen die wachten om terug naar hun land te worden gestuurd. Hij mag enkele telefoontjes per dag doen. Wij willen hem niet aan zijn lot overlaten. Eugène is een jongen die zowel op school in Pulhof als bij de voetbalclub Groenenhoek altijd sympathie uitstraalde. Hij was perfect geïntegreerd. Het zou een menselijk drama zijn voor zo'n jongen om naar Ghana teruggestuurd te worden."