"En nu ook wij naar het stadhuis"

BERCHEM SPORT KAMPIOEN NA ZEGE TEGEN CAPPELLEN

De supporters van Berchem Sport gaan uit de bol bij het behalen van de titel.
Laenen De supporters van Berchem Sport gaan uit de bol bij het behalen van de titel.
Ze gaan de komende maand nog werk hebben op het stadhuis, want ook Berchem Sport krijgt een kampioenenhulde. De sympathiekste club van 't stad zette zondag tegen FC Cappellen de kroon op een schitterend seizoen in de Tweede Amateurliga. "We zijn fier dat we onze voet naast de twee grote Antwerpse broers kunnen zetten."

Om tien voor vijf had het wachten lang genoeg geduurd bij de 5.000 fans in het Ludo Coeckstadion. Het laatste fluitsignaal was het sein voor een bestorming van het veld. De elf geel-zwarte helden die voor een vlotte 4-1-zege hadden gezorgd, lieten de euforie graag over zich heen rollen. Superheld van dienst was topschutter Jelle Van Kruijssen. Goed voor een zuivere hattrick. Eddy Jacobs, ooit doelman in de jeugdreeksen, kiest met zijn familie voor een beetje afstand van het gewoel.


"Berchem Sport zit in heel mijn hart, hoewel ik ook een tijdje bij de vijand, Beerschot, heb gespeeld. We hebben deze titel zo hard verdiend. En toch was ik nog even ongerust na die Kapelse gelijkmaker. Gelukkig viel redelijk snel onze tweede goal uit de lucht."


Het valt niet te loochenen: een match op het Rooi bezorgt je het warme gevoel van een zondag in de jaren '70. Je ziet stewards en vraagt je af waarom die nodig zijn. Het bier vloeit met liters, maar de fans blijven een nuchtere kijk hebben op het spektakel. "We zijn eerder stille genieters", denkt Paul Jongeneelen. "We knuffelen, we praten graag. En bij ons is iedereen welkom. Waar vind je supporters van Berchem, Antwerp en Beerschot samen?"


"Fantastisch dat de drie grote Antwerpse clubs promoveren", stelt jonge fan Stijn Van den Broucke vast. "Zie die tribunes: volle bak. Lang geleden dat dat nog gebeurde. Ik wou dit niet missen: keeper Bruno Appels is een vriend van mij."


Ook ex-superspits Patrick 'Boem Boem' Goots, snel omsingeld voor selfies, geniet mee. Hij levert tegenwoordig zijn eigen gin. "Volkomen terecht dat Berchem Sport de sympathiekste club wordt genoemd. Maar coach Jonas De Roeck heeft ook topwerk verricht."

Historisch

In een grote tent was het feest al voor de middag afgetrapt met een diner. Goed voor 500 man. Na de match bleef er véél meer volk hangen. Ook gespot: Sportschepen en Antwerpfan Ludo Van Campenhout (N-VA), vandaag in gele polo en zwart jasje. "Een paar jaar geleden hoorde je vaak: Antwerpen is sterk in zaalsporten, maar het voetbal draait niet. En nu, als Beerschot Wilrijk de eindronde wint, hebben we drie kampioenen. Historisch!"


Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) is een Kielse 'rat', maar wil wat graag Berchem Sport aan een nieuw stadion helpen. "Eind dit jaar moet de planning rond zijn. In 2019 pakken we de hoofdtribune aan. We bekijken het stap voor stap."


1 mei is de Dag van de Arbeid. Niet in Berchem: de roes van de titel mocht nog zeker een dag blijven hangen.