"Eindelijk ben ik weer trots op mezelf"

DRUGSVERSLAAFDEN VINDEN WARME THUIS EN HOOP IN DE NOMAAD

Schepen van Sociale zaken Fons Duchateau (r.) verkaart De Nomaad voor geopend. Sonja Verbeeck (55, m.) komt al 9 jaar bij Free Clinic. "Dit is een warm sociaal project", vindt zij.
Klaas De Scheirder Schepen van Sociale zaken Fons Duchateau (r.) verkaart De Nomaad voor geopend. Sonja Verbeeck (55, m.) komt al 9 jaar bij Free Clinic. "Dit is een warm sociaal project", vindt zij.
De Nomaad, een nieuwbouw waar vzw Free Clinic mensen met een ernstige verslavingsproblematiek helpt, blijkt meteen een schot in de roos. De vzw geeft hen een warme thuis en helpt hun eigenwaarde opkrikken. "Zo lang ik hier ben, hang ik tenminste niet op straat," vertelt Sonja Verbeeck (55).

Een feestelijke dag voor de Free Clinic, want daar werd gisteren met veel aandacht De Nomaad aan de Schijnpoortweg geopend. Het had heel wat voeten in de aarde maar eindelijk is het zover. "Hier werken we aan de eigenwaarde van onze gasten. Als je die mensen een toekomstperspectief geeft en hen echt laat meetellen, zien ze ook dat ze iets waard zijnn dat er meer in het leven zit. Die activering is een enorm belangrijk onderdeel in onze werking", vertelt Tino Ruyters van Free Clinic.

De nieuwbouw aan de Schijnpoortweg.
Klaas De Scheirder De nieuwbouw aan de Schijnpoortweg.

War on Drugs

Schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) is overtuigd dat er dat er meerdere gelijkaardige projecten kunnen slagen in de stad. "De privé en het stadsbestuur werken hier perfect samen. Een consortium van vier grote bedrijven trekt in dit geval mee de kar. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook werkt in de sociale sector," zegt Duchateau. "De War on Drugs is maar één facet. Hier heb je de andere kant. Mensen worden aangezet om weer iets te maken van hun leven, waar familie en vrienden terug een plaats krijgen en een drugsverslaafde opnieuw kan en wil ondersteunen. Waar we vroeger eigenlijk enkel een bed en een maaltijd hadden voor die mensen, is er nu zoveel meer."


De Nomaad kon ook rekenen op een ruime crowdfunding, de 327 houten planken aan de muur werden aangekocht door sympathisanten en vormen de buitenkant van het gebouw. Een kunstveiling bracht nog 27.000 euro extra binnen. En ook het stadspersoneel deed een duit in het zakje, hun eindejaarscadeau ging naar dit project.

Job als stadsgids

"We werken hier met een groep mensen die vaak gemarginaliseerd en vergruisd worden, daar moeten we van af. Door de crowdfunding, de kunstveiling en de grote bedrijven die hier mee achter staan, kwamen onze gasten ook echt in contact met een andere wereld en konden ze zichzelf tonen."


Opvallend, De Nomaad draait nog maar enkele dagen op volle toeren maar de gasten zijn nu al vol lof. Rode draad in hun verhalen: een warme thuis. "Zolang ik hier zit, hang ik niet rond op straat andere dingen te doen. Ik kan hier jobs doen, zoals stadsgids zijn. Dan ga ik rond met scholen of stadspersoneel, twee tot drie keer per week. Daarna kom ik hier en maken we warme soep. Het geeft een enorme voldoening en het zorgt er voor dat ik fier kan zijn op mezelf. Het is echt een warm en sociaal project," vertelt Sonja Verbeeck (55) die al 9 jaar bij de Free Clinic komt.