"Eén jongere op vier is op zoek naar job"

JONGERENWERKLOOSHEID WEL OP LAAGSTE NIVEAU IN TIEN JAAR

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur arbeidsmarktbeheer.
Foto De Freine Bjorn Cuyt, provinciaal directeur arbeidsmarktbeheer.
Het aantal jongeren tussen 18 en 25 jaar die een job zoeken, is naar het laagste niveau in tien jaar tijd gezakt. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Hoewel de absolute cijfers blijven dalen, waarschuwt de organisatie voor berusting. "Sensibiliseren en detecteren blijft erg belangrijk."

De jongerenwerkloosheid in de stad Antwerpen staat op het laagste niveau in tien jaar. Meer nog, als de maand september de positieve evolutie volgt, dan zal de werkloosheid bij jongeren tussen 18 en 25 jaar het laagste zijn in vijftien jaar. Eind augustus van dit jaar waren 5.483 jongeren werkloos en op zoek naar een job. Dezelfde periode in 2014 waren dat er nog 6.278. Hoewel dit een positieve evolutie is, mogen we niet te vroeg victorie kraaien, zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur arbeidsmarktbeheer Antwerpen. "De daling van het absolute cijfer is geen uitvlucht om de aandacht te laten verzwakken, integendeel. Van de jongeren die zich aandient op de arbeidsmarkt is één op vier werkzoekend en dat blijft zorgwekkend." De daling is te danken aan de economie die zich langzaam herstelt. "Jongeren profiteren daar vaak als eersten van."

Diploma

Van de 5.483 niet-werkende werkzoekende jongeren heeft 3.102 geen diploma secundair onderwijs. 1.963 hebben een diploma secundair onderwijs en 418 jongeren met een diploma hoger onderwijs zijn op zoek naar een job. "Maar die laatste groep telt heel wat jongeren met een masterdiploma en komen dus net op de arbeidsmarkt terecht. Die jongeren vinden vaak wel hun weg." Twee groepen verdienen wel extra aandacht en opvolging. "Jongeren zonder diploma secundair onderwijs kunnen vaak nergens terecht. Er zijn redenen waarom ze hun schoolloopbaan onderbroken hebben en ze kunnen hun vaardigheden moeilijk zichtbaar maken. Maar ook jongeren met een ASO-diploma zien we vaak passeren. Deze jongeren proberen hogere studies maar wanneer dat niet lukt, komen ze op de arbeidsmarkt terecht zonder te weten wat ze willen gaan doen. Deze jongeren moeten wedijveren tegen jongeren met een TSO-diploma die de vaardigheden hebben en hun dromen wel kennen."


Om ervoor te zorgen dat de jongerenwerkloosheid blijft dalen, moeten volgens Cuyt de verschillende instanties blijven samenwerken. "VDAB, de stad en het OCMW moeten blijven inzetten op initiatieven die jongeren bereiken terwijl ze nog op de schoolbanken zitten. Op die manier kunnen we de jongeren sensibiliseren maar ook sneller detecteren."


Uit een onderzoek van Tempera in 2015 blijkt dat voor elke geregistreerde werkloze jongere er ook één is die niet geregistreerd is en dus door de mazen van het vangnet glipt. "Straathoekwerkers zijn letterlijk de straat opgetrokken om die jongeren te zoeken. De conclusie van het onderzoek was dat er ongeveer 5.000 jongeren zijn die niet geregistreerd zijn. De helft daarvan bevindt zich in een comfortzone. Zij zijn een jaar op reis of wonen nog thuis. Maar de andere helft zit in de problemen."