"Dit jaar verloor ik al 11 collega's"

FOTOGRAAF JIM TOONT ACHTERKANT VAN CONFLICT AFGHANISTAN

Foto's van de expositie van Jim Huylebroeck.
Laenen Foto's van de expositie van Jim Huylebroeck.
Al drie jaar woont en werkt de Antwerpse fotojournalist Jim Huylebroek (28) in Kaboel. Hij toont met aangrijpende beelden hoe de gewone Afghaan zich staande probeert te houden in een oorlog die al dertig jaar aansleept. Een expositie in de co-workingspace Co-Left op Linkeroever en een fotoboek dat in oktober verschijnt bundelen zijn werk waarmee Jim de frontpagina haalt van The New York Times en The Guardian.

Jim Huylebroek kwam pas van de banken van Karel de Grote Hogeschool, toen hij besliste om, na een eerste stageopdracht in Mali, naar Afghanistan te trekken. "Ik wilde echt naar een conflictgebied om sociale documentaires te fotograferen", zegt Jim. "De internationale persaandacht voor het conflict in Afghanistan verslapte zodra de Amerikanen beslisten om hun troepen daar terug te trekken. Dus als ik ergens kansen zou kunnen grijpen, was het daar wel. Ik kende er niemand en trok nauwelijks voorbereid in mijn eentje naar Kaboel, eigenlijk een soort 'zelfmoordmissie' achteraf beschouwd. Gelukkig trof ik daar al snel goede mensen aan. Een van mijn beste vrienden, een Afghaan die voor BBC werkte, bezorgde me mijn eerste opdrachten en een woonplek".


Doordat hij niet in een versterkte 'compound' woont, leerde Jim al snel locals kennen en de taal, het Farsi. "Kaboel is redelijk westers, maar als ik me buiten de stad begeef, draag ik Afghaanse kledij en doe ik mijn mond zo weinig mogelijk open. Het laatste wat je daar wil doen als persfotograaf, is opvallen". Zijn werk viel wel op, onder meer The New York Times, The Guardian en Al Jazeera publiceren zijn foto's, tot op de voorpagina toe.

Jim Huylebroeck haalt de frontpagina van The New York Times.
Laenen Jim Huylebroeck haalt de frontpagina van The New York Times.

Zo normaal mogelijk

Het plan om 'zes maanden te blijven' is ondertussen verschoven. Hij woont er drie jaar en wil nog wel even blijven. "Het wordt wel steeds linker. In april kwamen er bij een dubbele bomaanslag 9 collega's van mij om het leven. Enkele weken terug waren het er nog eens twee. De media en eerstelijnshulpverleners zijn een doelwit geworden voor de Taliban en IS. Daarbij komt ook nog de bikkelharde concurrentie onder de aanwezige journalisten en fotografen".


Al fotografeert hij dan in een land waar al 30 jaar de oorlog woedt, de echte front-foto's maakt Jim niet vaak. "Ik wil vooral tonen hoe het leven van de mensen lijdt onder de oorlog en hoe ze toch proberen om hun leven zo normaal mogelijk verder te zetten".


Begin oktober verschijnt Huylebroecks eerste boek waarvoor hij de reisroute van vluchtelingen naar Europa vanuit Afghanistan volgde. De expo Afghanistan Unsettled is nog elke vrijdag van 10 tot 16 uur te bekijken bij Co-Left in de Reigerstraat 2, Linkeroever.