"Dit is voorgoed mijn thuis"

SYRISCH VLUCHTELING IYAD AOUF IS NU AUDITOR BIJ GRANT THORNTON

Iyad Aouf (35, r.) met zijn jonge mentor Yannick Van den Wouwer.
Foto Dirk Laenen Iyad Aouf (35, r.) met zijn jonge mentor Yannick Van den Wouwer.
Zes jaar geleden begon hij vanuit een onleefbare stad (Homs) aan een onzekere vlucht naar een beter bestaan. Vandaag heeft Syriër Iyad Aouf (35) een uitdagende baan bij auditkantoor Grant Thornton in Berchem. "De vrijheid, de kansen die je hier krijgt: dit is mijn thuis, voorgoed."

Iyad is wat nerveus voor het interview. Nergens voor nodig, want het komende uur overtuigt hij met verbazend goed Nederlands en etaleert hij zijn gedrevenheid. Zijn jonge mentor Yannick Van den Wouwer, die hem sinds begin dit jaar op sleeptouw nam, is vol lof. "Niets is hem te veel. Hij wil altijd maar bijleren en is enorm dankbaar. Voor mij is dat ook zeer verrijkend. Ik kijk anders naar vluchtelingen. Met het besef: hoe goed hebben wij het hier niet? Onlangs hield de politie Iyad tegen op de fiets. Hij reageerde angstig, wat niet hoefde. De agenten wezen hem er enkel op dat hij best zijn licht kon aansteken."


Iyad is junior auditor (een auditkantoor controleert en adviseert organisaties, red.) en krijgt doorgroeikansen. Tot een jaar geleden leek dat voor de econoom een onbereikbare droom.

Boot naar Griekenland

"Ik ben in februari 2012 samen met moeder en zus Homs ontvlucht. De bommen lieten me geen keuze. We konden naar Saudi-Arabië. Mijn broer is daar tandarts. Ik wist dat het tijdelijk was: ik vond er wel werk, maar had enkel een familievisum. Moeder en zus zijn anderhalf jaar later al teruggekeerd. Saudi-Arabië was voor hen te streng. Vandaag is de situatie veiliger in Aleppo en kunnen ze overleven. Maar het blijft moeilijk."


Iyad beslist in september 2014 naar Turkije te gaan. Werk vinden lukt deze keer niet. "Ik wou naar Europa. Wat betekende: een plaats kopen op een boot naar Griekenland. Weet je hoe je je voelt als je praat met een smokkelaar? Als een voorwe0rp dat men transporteert. Het was afgrijselijk, maar we hebben het gehaald. Om niet teruggestuurd te worden, lieten we de boot zinken."

Juiste klik

De volgende tussenstop is Rome, in 2015 komt Iyad aan in Brussel. "Ik ben na drie maanden als vluchteling erkend. En dan moest ik snel een appartement vinden." Na stages en cursussen ontmoet hij op een jobbeurs de mensen van Grant Thornton. Het klikt en Iyad wordt aangeworven. Met Yannick trekt hij van klant naar klant. "Ik hanteerde drie vuistregels: duidelijke taal, veel feedback geven en wijzen op valkuilen. Fouten kunnen we ons niet veroorloven", zegt Van den Wouwer. "Soms was het ook grappig: een uitdrukking als 'de kogel is door de kerk' begreep Iyad eerst iets te letterlijk."


Iyad vond in het Westen ook de liefde. "Ik heb mijn vriendin leren kennen in Apeldoorn, nu wonen we samen in Berchem." Hoe hij kijkt naar de migratiecrisis? "Wie vlucht, doet dat uit noodzaak. Je land verlaat je nooit zomáár. Vandaag heb ik veel vrienden. Andere Syriërs die hier wonen, maar ook: de collega's in dit bedrijf."