“Dik of dun, we mogen allemaal gezien worden”: de eerste ‘bodypositivity catwalk’ op de Meir

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
New York, Londen, Parijs en Milaan. Het zijn maar enkele steden die Antwerpen voorgingen maar nu heeft ook de Scheldestad haar eerste ‘bodypositivity catwalk’ beet. 35 mensen, geen modellen, paradeerden op de catwalk op de Meir in lingerie. Ieder zoals hij is: dun, dik, breed of smal, groot of klein. Het doel van vzw Model Events is aantonen dat iedereen mooi is zoals hij of zij is in een wereld die toch nog altijd gedomineerd wordt door het perfecte maatje.

Komaf maken met de vooroordelen en iedereen zich leren goed voelen in zijn vel. Dat is het doel van Sharron Grobben (27) uit Mol. Daarom organiseerde ze zaterdagnamiddag de allereerste bodypositivity catwalk. Nota bene op de Meir waar etalages vol staan met onrealistisch slanke paspoppen. Op de catwalk 35 mensen van allerlei pluimage: groot, klein, voller, mager, verschillende afkomst en een beperking. 

“We vinden dat er nog steeds te weinig aanvaarding is van mensen zoals ze zijn en ook in de media wordt nog te vaak neerbuigend gedaan over anders zijn. We willen zoveel mogelijk bodypositivity in de kijker zetten, jezelf aanvaarden zoals je bent en jezelf graag zien”, klinkt het bij VZW Model Events die het evenement organiseert.

Faried en Sharron
David Acke Faried en Sharron

Maar het idee kwam eigenlijk van Sharron. In het buitenland nam ze al verschillende keren deel aan dergelijke acties en zo kwam ze op het idee om het ook eens in eigen land te organiseren. “In België merkte ik toch, in vergelijking met andere Europese steden, dat er nog veel aan bodyshaming gedaan wordt. Zelf ben ik een plus-sizemodel en in België heb ik sowieso veel minder opdrachten omdat ze hier toch nog vaker kiezen voor de slanke modellen. Bovendien zijn we nog altijd heel preuts als het gaat om het menselijk lichaam in al zijn facetten”, vertelt Sharron. 

Heel trots

Ter hoogte van de Hand op de Meir showde iedereen zijn lichaam zoals het is voor de ogen van honderden shoppers. Het werd op gejuich onthaald. Sharron was achteraf heel tevreden. “Zoveel mensen had ik helemaal niet verwacht en eerlijk gezegd was ik ook wat bang voor de reacties. Maar uiteindelijk bleek dat niet nodig te zijn. Ik ben heel trots op iedereen die hier aan heeft deelgenomen. De boodschap die we wilden overbrengen is overgekomen. Mijn doel is om dit nu in de hele Benelux te organiseren en wie weet komen we nog eens terug naar Antwerpen.”

Ook Faried Molai (28) nam deel aan de bodypositivity catwalk en had daar een heel persoonlijke reden voor. “Sinds mijn vijftiende lijd ik aan vitiligo, dat is een auto-immuunziekte waarbij de pigmentcellen in huid en haar worden vernietigd. Hierdoor krijg ik allemaal kleurverschillen op mijn lichaam. Het aanvaardingsproces voor anderen maar vooral voor mezelf heeft jaren geduurd. Het begon in mijn puberteit waardoor je je ook tegenover meisjes schaamt. Dat ik dit nu doe is een overwinning voor mezelf maar tegelijk ook voor iedereen die hier aanwezig is.”

Laenen
Laenen
Laenen
Laenen10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Baert

  Wauw! Wat een positief initiatief. Hopelijk beginnen de meesten onder ons eens in te zien dat ieder naakt lichaam, groot klein, dik dun, man of vrouw uniek is. Zou veel ellende kunnen besparen bij mensen die streven naar de nooit te bereiken perfectie die zo vergankelijk is en toch ten pooi gaat aan de leeftijd. Echt chapeau aan de initiatief nemers van dit project!

 • Lucia Cuypers

  Awel, er zijn ook mensen met maatje meer die zich niet overeten, die geen hamburgers eten, die ook letten op hun eten en toch kunnen ze niet vermageren! Het wilt niet zeggen als iemand wat meer weegt dat die 5 hamburgers per dag eet!!!! Oordelen... dat kan iedereen zeer snel... proberen te begrijpen zou ons wereld aangenamer maken!

 • Eva Munet

  Je kan andere mensen niet dwingen jou mooi te vinden, in extremis kan je nog vervolgd worden omdat je geen sex wil hebben met een dikzak.

 • marie-claire de bosscher

  hoe stom, moesten ze geen probleem hebben met hun lichaam dan zouden ze dit niet doen....

 • raf peeters

  Juist ieder zijn ding ,maar 't hekelt gewoon aan ,zijn meestal diegene die nul respect hebben voor hun lichaam en niet aan gevolgen denken ,nul karakter ,wel in een fast food tent 5 van die vettige hamburgers naar binnen werken en neen ,het is gewoon niet goed te praten en op medische vlak vroeg of laat dik problemen maar zoals altijd zal de gemeenschap wel de rekening betalen.