"Designerstuks aan spotprijzen"

IN POP-UP THE EMPTY SHOP BRENGEN KLANTEN ZELF TWEEDEHANDSKLEDIJ BINNEN

De paspoppen in de etalage hebben geen kleren aan.
Klaas De Scheirder De paspoppen in de etalage hebben geen kleren aan.
Op het Bogaardeplein is gisteren The Empty Shop opengegaan. De lege winkel wordt de komende weken gevuld met tweedehandskledij door de klanten zelf. Ook designers als Dries Van Noten en Anne Kurris doneren stuks. Na tien dagen wordt de ingezamelde kledij verkocht.

Elke ochtend zal de winkel er hetzelfde uitzien, met lege hangers, naakte paspoppen en lege kasten. The Empty Shop is dan ook letterlijk een lege winkel. "Het is de bedoeling dat de gevers hier komen om hun overbodige kledij te doneren. We willen hiermee echt een nieuwe kijk geven op kledij doneren. Meestal gooien de mensen spullen in de kledingcontainer of gaat het in grote zakken binnen en zie je het niet meer terug. Hier leggen we de gevers in de watten. Ze worden onthaald met een hapje en een drankje en de kleding die ze doneren wordt samen met stylisten in de winkel gehangen en tentoongesteld. Het moet zo dus een heel nieuwe 'geef-ervaring' zijn", vertelt Fenna Bouve van de Kringwinkel die het initiatief organiseert. "We willen hiermee Antwerpen als modestad in de kijker zetten en het is ook eens iets anders. We hebben daarom vooral beroep gedaan op de Antwerpse modewereld. Van gevestigde waarden zoals Ann Demeulemeester tot kleinere winkels zoals LN Knits. Het project kende al veel succesvolle edities in het buitenland, dus nu hopen we Antwerpen daar aan toe te voegen."

Philip Heylen, Fenna Bouve en Tanguy Ottomer.
Klaas De Scheirder Philip Heylen, Fenna Bouve en Tanguy Ottomer.

Selectie

Na tien dagen van verzamelen en aankleden wordt de winkel definitief gevuld. "Vanaf 15 december start dan de verkoop van al de kledij. We zullen wel een selectie maken want we willen toch echt de meer high end fashion-stuks in deze winkel doen belanden. We willen designerstuks aan spotprijzen verkopen.

Goed doel

Andere stuks komen in onze eigen kringwinkels terecht. Op vijf dagen tijd moeten we ervoor zorgen dat er zo veel mogelijk opnieuw verkocht is. Alle winst gaat dan naar Kamiano vzw, het Antwerps restaurant voor dak- en thuislozen."


Studenten van de Modeacademie maakten 250 exclusieve sjaals die te koop zullen worden aangeboden. De sjaals zijn gemaakt van reststoffen van Antwerpse designers zoals Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck en Anne Kurris. Studenten van Sint-Lucas maakten de verpakkingen en de posters van The Empty Shop.


"Het is een schitterend project. Ik werk hier graag aan mee en zal zelf ook zaken doneren. De sjaals van de leerlingen zijn echt prachtige stuks geworden", vertelt ontwerpster Kurris.


Beroepsantwerpenaar Tanguy Ottomer schonk een trui en cultuurschepen Philip Heylen gaf een wintervest. "Ik vind het fantastisch om peter te zijn van dit project. Dit is voor mij een bewijs dat creativiteit leeft in Antwerpen. Het is een project voor een goed doel, maar evengoed verkleint het onze eigen ecologische voetafdruk", zegt Heylen.


The Empty Shop is tot 20 december gevestigd in de Pulcinella-lounge op het Bogaardeplein.