"Dader stak doelbewust jood neer"

POLITIE WIL KOSTE WAT KOST VERMIJDEN DAT MAN OPNIEUW TOESLAAT

Onder de brug bij de synagoge haalt de man uit met een mes. Hij steekt Yehoshua Malik in de nek.
Faroek/VTM Onder de brug bij de synagoge haalt de man uit met een mes. Hij steekt Yehoshua Malik in de nek.
De bewakingsbeelden van de politie laten weinig twijfel toe: Yehoshua Malik (31) werd op 15 november neergestoken door een jodenhater. De beelden tonen een onbekende man die doelbewust en zonder twijfelen toeslaat en dan wegvlucht. "Deze man moeten wij zo snel mogelijk van straat halen", zegt Frank Van Saelen van de moordbrigade.

Tot nog toe heeft het Antwerpse parket zich altijd op de vlakte gehouden over de steekpartij onder de brug van de Pelikaanstraat en het Kievitplein. Die rustige zaterdagochtend om 9 uur was Yehoshua Malik, gehuld in zijn joods-orthodoxe kleding, op weg naar de synagoge in de Van Spangenstraat naast het Centraal Station. Onder de brug aan de Pelikaanstraat stak een totaal onbekende man hem zonder enige aanleiding in de hals en vluchtte weg. "Wij houden alle pistes open, ook de piste van antisemitisme", zei het parket op 15 november.

Op beelden is duidelijk te zien hoe de verdachte zich onttrekt aan het zicht van de camera's.
Faroek/VTM Op beelden is duidelijk te zien hoe de verdachte zich onttrekt aan het zicht van de camera's.

Recht naar synagoge

Wie woensdagavond het opsporingsprogramma Faroek op VTM zag, denkt daar ondertussen wel anders over. De reportage toont een dader die recht op zijn doel afgaat. De politiecamera's hebben een groot stuk van zijn traject kunnen filmen. Die beelden laten nauwelijks ruimte voor twijfel: deze dader wilde een aanslag plegen op een joods slachtoffer. De man stapt recht op zijn doel af. Hij wordt rond 8.30 uur gefilmd in de Handelsstraat in Antwerpen-Noord. Vandaar gaat het in één ononderbroken wandeling naar de synagoge. Onder de brug aan het Kievitplein steekt hij een willekeurige joodse man neer en loopt weg. Het laatste beeld van de dader is in de Van Kerckhovestraat, weer in Antwerpen-Noord.

De plaats van de feiten, onder de brug aan het Kievitplein.
Marc De Roeck De plaats van de feiten, onder de brug aan het Kievitplein.

Doelbewuste actie

Commissaris Frank Van Saelen van de moordbrigade: "Het lijkt alsof deze dader zeer doelbewust naar de joodse buurt komt om daar iemand neer te steken. Hij onderbreekt zijn wandeling niet, kijkt niet naar de vitrines, belt met niemand. Hij is zich goed bewust van de politicamera's want hij kijkt altijd naar beneden en loopt kort tegen de huizen zodat hij zeker niet zou worden herkend." De steekpartij zelf is ook gefilmd door een politiecamera. De beelden tonen vooral dat Yehoshua Malik een toevallig slachtoffer is. De dader maakt vlakbij de synagoge rechtsomkeer, loopt terug onder de brug en steekt zonder één woord te zeggen Yehoshua Malik neer. De 30-jarige joodse man overleeft de steekpartij als bij wonder.


Ook Yehoshua zelf kan maar één motief bedenken: "Ik ben aangevallen omdat ik een orthodoxe jood ben. Ik ben niet beroofd. Ik heb met niemand ruzie. Waarom zou een totaal onbekende man mij anders aanvallen?"


De aanval op Yehoshua Malik krijgt van de moordbrigade de grootste aandacht omdat er voorlopig geen enkel spoor naar de dader is. Zeker in de huidige context, met de aanval op de joodse supermarkt in Parijs vers in het geheugen, wil de politie koste wat kost vermijden dat deze gevaarlijke man nog eens toeslaat.


Wie tips heeft kan bellen met de politie op het gratis nummer 0800/30.300.