‘City of Diamonds’ zit zonder slijpers: Antwerpen biedt gratis opleiding aan

Vijftig geïnteresseerden voor basiscursus diamantslijper in Antwerpen

Een diamantslijper aan het werk.
Foto Photo News Een diamantslijper aan het werk.
Het diamantslijpen is met uitsterven bedreigd. Met een gratis basiscursus, waarop vijftig mensen inschreven, zet Antwerpen de zeilen bij. Na de toelatingsproeven zijn de beste acht kandidaten geselecteerd. Zij starten volgende week.

“Diamonds and Antwerp, it’s in our DnA!” of “In Antwerp we speak Diamond.” Het zijn een voor een slagzinnen die de historische band tussen Antwerpen en de diamantsector onderstrepen. Al meer dan 500 jaar is de stad het belangrijkste handelscentrum voor diamant ter wereld. Zowat 86 procent van alle ruwe en 50 procent van alle geslepen diamant wordt verhandeld via Antwerpen. Dagelijks wordt er in de Diamantwijk zo’n 200 miljoen dollar aan diamanten verhandeld.

En toch wordt het tekort aan diamantslijpers steeds nijpender. Het aantal diamantslijpers is de jongste tien jaar meer dan gehalveerd. Momenteel zijn er 400 vakmannen in Antwerpen en veel slijpers naderen de pensioenleeftijd.

“De meeste diamanten worden voor verwerking naar India of China gestuurd”, zo verklaarde Yves Bollekens, sectorconsulent bij het Fonds voor de Diamantnijverheid, de daling eerder in onze krant. “Daar is de loonkost veel lager dan bij ons. Bovendien zijn er in die landen honderdduizenden slijpers werkzaam. Zo veel meer dan in Antwerpen. Naast de outsourcing naar lageloonlanden speelt de grootte van de diamanten ook een rol. In Antwerpen worden voornamelijk grote stenen verwerkt. Het is daarom moeilijk om jongeren te laten instromen in de job, als je weet dat ze vooral op kleine steentjes hebben geoefend.”

Er bestaat in Antwerpen een opleiding diamantslijpen: het Stedelijk Lyceum Meir biedt als enige school in Europa de cursus aan. Elk jaar studeert daar een handvol leerlingen af. Maar het opleidingsaanbod voor volwassenen is veeleer beperkt. Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) en de stad Antwerpen hebben daarom de zeilen bijgezet: in samenwerking met de VDAB werd een gratis basiscursus ingericht.

Vijftig mensen hebben interesse getoond in de cursus. Na de toelatingsproeven waarbij de kandidaten getest werden op 3D-zicht, handigheid, nauwkeurigheid en inzicht, zijn de beste acht kandidaten geselecteerd. Zij beginnen volgende week aan een opleiding van drie maanden, waarna ze zes maanden stage volgen bij een diamantbedrijf dat hen, als ze slagen, ook aanneemt. De opleiding start met de basis zoals materialenkennis, maar de focus zal liggen op het briljanderen van een diamant. Dat is de laatste stap in het slijpproces, die ervoor zorgt dat de diamant zijn schittering krijgt.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Van Beeck

    Sommige diamantbewerkers zijn mee verantwoordelijk voor het verdwijnen van de diamantnijverheid in Antwerpen en de Kempen. Voor geld hebben ze de stiel in de lage loonlanden gaan aanleren.

  • Michel Kuypers

    Daar goedkoper en ginds goedkoper en nadien klagen dat er geen slijpers meer zijn. Hebben het bewerken van diamant al over 40 jaar terug stilaan kapotgemaakt. Diamantzagen in Berlaar en slijpen ging alles automatisch gemaakt worden. En nu klagen om diamantbewerkers.

  • François Defosse

    Een goede slijper opleiden zodat deze waardevolle stenen kan afwerken duurt minstens 20 jaar. Ikzelf heb van mijn 14 tot mijn 65 gewerkt als diamantslijper. In het begin nog vrij artisanaal, later high-tech. In Antwerpen heeft men veel te lang gewacht om jonge mensen op te leiden zodat deze op tijd de oude generatie zou kunnen vervangen. Een opleiding van 6 maanden stelt niets voor, maar het is een begin. Er gaat in ieder geval een gat vallen tussen de oude en de nieuwe generatie.