"Blijf met auto weg van Noordersingel"

NIEUWE WERKEN STARTEN MAANDAG ZWAARSTE FILES VANAF 6 MAART VERWACHT

Op dit kaartje staan de punten aangeduid waar in de eerste fase gewerkt wordt. 1. Aanpassing zuidelijke weghelft Turnhoutsebaan aan de buitenkant van de Singel 2+3. Aanleg wegdek en riolering Noordersingel 4. Aanleg fietspassage onder de E313 5. Aanpassing zuidelijke weghelft brug E313 6. Aanpassing noordelijke weghelft Stenenbrug 7. Aanpassing zuidelijke weghelft van de Stenenbrug.
Dieter Lizen Op dit kaartje staan de punten aangeduid waar in de eerste fase gewerkt wordt. 1. Aanpassing zuidelijke weghelft Turnhoutsebaan aan de buitenkant van de Singel 2+3. Aanleg wegdek en riolering Noordersingel 4. Aanleg fietspassage onder de E313 5. Aanpassing zuidelijke weghelft brug E313 6. Aanpassing noordelijke weghelft Stenenbrug 7. Aanpassing zuidelijke weghelft van de Stenenbrug.
"Ruil alvast de auto voor de fiets of het openbaar vervoer." Dat is het advies dat het Agentschap Wegen en Verkeer meegeeft bij de aankondiging van de nieuwe werken aan de Noordersingel. De zwaarste files worden verwacht vanaf 6 maart, maar de voorbereidende werken starten komende maandag al.

Na de Zuidersingel moet nu ook de Noordersingel op de schop. De verbindingsweg en haar drie grote kruispunten tussen de Stenenbrug en de Turnhoutsebaan worden veiliger, vlotter en groener gemaakt. "We gaan het verkeersbeeld van de Zuidersingel doortrekken met een brede groene middenberm en een veilig fietspad in beide richtingen", zegt Jef Schoenmaekers, communicatieverantwoordelijke bij Wegen en Verkeer Antwerpen. "Voor fietsers komt er ook een veilige doorsteek onder het kruispunt met de E34/E313. Aan het kruispunt met de Turnhoutsebaan verdwijnen enkele onoverzichtelijke bypasses en de baan wordt deels rechtgetrokken."

Afrit E313

De werken, uitgevoerd door de stad Antwerpen, De Lijn en Riolink starten op 6 maart en zullen een jaar duren. Maandag starten de nutsmaatschappijen al met het verleggen van de leidingen. "We verwachten ernstige hinder. De Turnhoutsebaan tussen de Singel en de parking aan het Rivierenhof wordt tijdelijk verboden terrein in beide richtingen voor het autoverkeer, bussen van De Lijn kunnen wel nog door", zegt Schoenmaekers. "Op de Singel wordt de doorgang tijdelijk versmald tot één rijstrook in beide richtingen. De afrit van de E313 wordt mogelijk afgesloten om file op de ring te vermijden."

Stenenbrug

De nutsmaatschappijen werken vanaf maandag zoveel mogelijk buiten de rijweg en met beperkte hinder voor het verkeer. Wel zal de Buurtspoorweglei enkele dagen worden afgesloten. Het verkeer daar wordt via de Noordersingel omgeleid. Daarnaast zal de afslag naar rechts van de Singel naar de Stenenbrug tijdelijk worden afgesloten. Ook fietsers kunnen plaatselijk hinder ondervinden. Waar de fietsers niet veilig langs de werfzone kunnen, zullen ze veilig naar de overkant van de weg geleid worden. Vanaf 27 februari tot 6 maart zullen er bovendien voorbereidende werken uitgevoerd worden op de afrit van de E34/E313. Het verkeer zal hiervoor op één rijstrook worden gebracht. Dit zal hinder met zich meebrengen op de E34/E313.


Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt weggebruikers aan zich goed te informeren voor ze de weg opgaan. "We hebben al 30.000 nieuwsbrieven in de buurt verspreid en er is een bereikbaarheidsadviseur voor mensen met vragen over de bereikbaarheid van hun woning of zaak", zegt Jef. "Maar gezien er de komende jaren op verschillende plaatsen in en rond Antwerpen nog grote werken gepland staan, raden we mensen nu al aan om zoveel mogelijk over te schakelen op alternatieven zoals de fiets of het openbaar vervoer."