"Beschut wonen geen mirakeloplossing"

KRITIEK OP VOORSTEL OM VERSLAAFDEN VAN STRAAT TE HALEN

Bart De Wever deed zijn uitspraken tijdens zijn bezoek aan New York.
Polaris Images Bart De Wever deed zijn uitspraken tijdens zijn bezoek aan New York.
"Drugs- en alcoholverslaafden beschut laten wonen, is een goed idee maar geen mirakeloplossing", zegt dokter Frieda Matthys, die de verslavingsproblematiek erg goed kent. Burgemeester Bart De Wever lanceerde het idee nadat hij zo'n plek bezocht tijdens zijn trip in New York.

"In Antwerpen wonen 200 zwaar verslaafden die allerlei vormen van overlast veroorzaken", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Ze lopen in de stad rond en zijn enkel gericht op overleven en om de dag door te komen. Ze maken zich schuldig aan overlevingscriminaliteit. Het is een bijna dierlijk bestaan dat ze leiden." Tijdens zijn verblijf in New York bracht De Wever een bezoek aan The Fountain House, een plek waar geesteszieken, al dan niet verslaafd, op vrijwillige basis kunnen wonen en waar ze permanent medisch en sociaal worden begeleid. "Zouden we die aanpak niet kunnen gebruiken voor die 200 verslaafden in onze stad", vraagt De Wever zich af.

Dakloos

"Het klopt dat er veel verslaafden ook nog eens dakloos zijn", zegt dokter Frieda Matthys, voorzitter van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen en oprichter van het Forum Verslavingsgeneeskunde en van de sectie Verslavingspsychiatrie bij de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. "Het is voor hen dikwijls heel moeilijk om op de huurmarkt een woning te vinden. Ook in sociale woningen kunnen ze niet zo maar terecht. Beschut wonen is een goed idee, maar het gaat in dat geval wel over mensen die al min of meer gestabiliseerd zijn. Beschut wonen komt voor verslaafden maar aan het einde van de keten. Op de eerste plaats is voor hen acute zorg nodig, op een brede basis: medisch, psychiatrisch en sociaal."


"Dat het over een project gaat waarbij de verslaafden zelf kiezen of ze beschut gaan wonen is erg belangrijk", zegt Matthys. "Als je ze dwingt om daar te gaan wonen, wordt het niets. Je moet die mensen iets bieden dat ze zelf willen. Je kan die tweehonderd mensen trouwens niet over dezelfde kam scheren. Een globale aanpak werkt niet. Elk dossier is anders, elke verslaafde heeft specifieke persoonlijke problemen en noden."


"Eigenlijk is preventie het allerbelangrijkste als je het over verslavingsproblematiek hebt", zegt dokter Matthys. "Daar zijn alle politici het altijd meteen over eens. Alleen: er gebeurt niets. We moeten ons ook geen illusies maken: het probleem zal nooit helemaal op te lossen zijn en verdwijnen. Ook in New York lost The Fountain House niet alle problemen voor geesteszieken op."

Permanente begeleiding

"Het klopt dat we op mijn kabinet Sociale Zaken op zo een project aan het broeden zijn", zegt schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA). "We willen verslaafden die vrijwel dagelijks overlast veroorzaken onderdak bieden en ze daar permanent medisch en sociaal begeleiden. Het klopt niet dat The Fountain House in New York daarbij onze enige inspiratie is. Hoe het er concreet gaat uitzien? Zover zijn we nog lang niet."