"Ben al gewaarschuwd voor valkuilen van studentenleven"

VLUCHTELING IN 1,5 JAAR VAN SYRISCHE HEL NAAR RECHTENFACULTEIT

Kinan Batak (27) was leraar Frans in Syrië maar volgt nu de opleiding Rechten aan de UA.
Klaas De Scheirder Kinan Batak (27) was leraar Frans in Syrië maar volgt nu de opleiding Rechten aan de UA.
Het nieuwe academiejaar is niet alleen voor duizenden Antwerpse studenten begonnen. De UA verwelkomt dit jaar zeven student-vluchtelingen, die een intensieve cursus Nederlands zullen volgen. Rechtenstudent Kinan Batak (27) doorliep het traject vorig jaar al. "Ik ben zo dankbaar, in Syrië zag ik geen toekomst meer."

"Kijk, daar is een bankje vrij in de zon, laten we gaan zitten", zegt Kinan Batak, wanneer we hem ontmoeten op het binnenplein van het historische Hof van Liere in de Prinsstraat. Het is verbluffend hoe goed hij het Nederlands beheerst. Heel af en toe betrappen we hem op een schoonheidsfoutje. En natuurlijk is er die vreemde tongval. "Geen zorgen: daar wordt aan gewerkt", zegt Kinan vastberaden. "Ik verplicht mezelf om uitsluitend Nederlands te spreken. Dat moet, zeker nu ik aan de Faculteit Rechten begin."

Met bootje uit Turkije

Kinan kwam anderhalf jaar geleden naar België, vluchtend voor het oorlogsgeweld in zijn thuisland Syrië. Hij liet alles achter: zijn familie, zijn bezittingen én zijn baan als leraar Frans. "Ik zag er geen toekomst meer, dus ben ik vertrokken", vertelt Kinan.


"Per bootje ben ik vanuit Turkije in Griekenland aan wal gebracht. Vandaaruit ging het naar Macedonië, Servië, Hongarije, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Het was een gevaarlijke tocht: de grenzen stak ik telkens te voet over. Toen ik in België aankwam, dacht ik: hier wil ik blijven. Ik ben dan ondergebracht in een sociaal huurappartement in Hoogstraten. Ik heb er nu trouwens een eigen studio."


De oorlog in zijn land zette Kinan aan het denken. "De gruwel die ik in Syrië heb gezien en meegemaakt, heeft me diep geraakt. Ik wil mensen voortaan beschermen tegen onrecht dat hen wordt aangedaan. Dus wil ik advocaat worden. Het liefst wil ik me specialiseren in internationaal recht. In Syrië kon ik niet kiezen over mijn beroep. Anderen beslisten dat ik leraar Frans zou worden, puur op basis van mijn schoolresultaten. Hier in België bestaat de vrijheid om te kiezen wél. Dus waarom zou ik die kans niet grijpen?"


Er wachtte Kinan één obstakel: de Nederlandse taal. Hoe zou hij in de aula lessen volgen, groepswerken maken, papers schrijven en examens afleggen? "Ik moest en zou zo snel mogelijk Nederlands leren", zegt Kinan.

Dubbele Westmalle

"Ik heb op het internet opzoekingswerk verricht en ben dan bij Linguapolis, het taalinstituut van de UA, beland", legt Kinan uit. "Student-vluchtelingen kunnen er een jaar lang intensieve cursussen Nederlands volgen. Pas na een examen mogen ze met een universitaire opleiding beginnen. Ik heb geen seconde getwijfeld: ik ben er met volle moed aan begonnen."


En slagen op de befaamde ITNA-taaltest, dat deed Kinan met verve. "Nu kan ik mijn droom najagen en aan mijn opleiding Rechten beginnen", zegt Kinan. "Het zal niet gemakkelijk worden, dat besef ik. Ik ben trouwens al gewaarschuwd voor de valkuilen van het studentenleven: de feestjes, slapeloze nachten. Ik heb beloofd om het rustig aan te doen. Maar op tijd en stond een dubbele Westmalle drinken, dat mag toch? Ik vind het zo lekker. Die bittere smaak, het lijkt wat op koffie."