"Autovrije Rondedag nog mooier"

BALANS VAN EEN WEEKEND RONDE VAN VLAANDEREN IS POSITIEF

Tom Boonen op de gele loper op de Grote Markt zondag voor de start van de Ronde.
Tom Boonen op de gele loper op de Grote Markt zondag voor de start van de Ronde.
"Maak de stad autovrij op de dag van de Ronde van Vlaanderen. Dan breng je écht een ode aan de fiets." Met dat idee wil Antwerps reclameman Harry Demey het succes van zondag nog wat méér op de kaart zetten. Het wielerfeest krijgt in elk geval goede punten van de horecasector. Ook op de winkelzondag had de Ronde een positief effect.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) was té optimistisch toen hij in onze zaterdagkrant hoopte op 200.000 toeschouwers. Het waren er volgens de politie 75.000. Nog altijd ruim genoeg om Brugge in de vergeethoek te spelen als startplaats van de Ronde. De luchtbeelden van Antwerpen en de hectiek van het startpodium op de Grote Markt gingen de wereld rond. "Het evenement is zijn geld (Antwerpen betaalt jaarlijks 400.000 euro aan organisator Flanders Classics, red.) dubbel en dik waard", vindt Harry Demey, de baas van reclamebureau LDV United. "Zaterdag waren hier ook al duizenden wielertoeristen. De hotels en de B&B's zaten vol. En dan viel de Ronde zondag ook nog samen met de maandelijkse winkelzondag. Dan krijg je véél dynamiek in de stad. De uitstraling die Antwerpen via de sociale media te beurt viel, met al die fietsers uit de hele wereld: quasi onbetaalbaar."

Deze wielrenners, die gisteren op de Grote Markt een kijkje kwamen nemen, leken zich wel van dag vergist te hebben.
Klaas De Scheirder Deze wielrenners, die gisteren op de Grote Markt een kijkje kwamen nemen, leken zich wel van dag vergist te hebben.

Shuttles en trams

Maar: alles kan altijd beter. Demey: "Het evenement zou nog meer mogen leven bij de bevolking. Je kunt er echt veel uithalen. Persoonlijk zou ik er een autovrije zondag van maken. Dat valt goed te organiseren, met voldoende shuttles en trams. Maak er ook aan de kant van de bezoeker gewoon een ode aan de fiets van."

Harry Demey.
laenen Harry Demey.

Parkeren

Schepen Koen Kennis wil niet te veel ingaan op het idee. "Als je in de stad woont, is het gemakkelijk. Veel mensen komen van een eind buiten de stad. Die willen er ook geraken. We hebben iedereen trouwens aangeraden om niet in de binnenstad te parkeren. Ik heb nooit de indruk gehad dat de stad zondag vol auto's zat."


De hotelsector wrijft zich in de handen. "De Ronde mag volgend weekend al terugkomen", grapt Peter Nuitten (Antwerp Hotel Association). "De bezetting in de viersterrenhotels binnen de ring lag ruim 30 procent hoger dan begin april vorig jaar, al hadden we toen net de aanslagen in Zaventem en Brussel gehad. Zaterdag waren de hotelkamers voor 95 procent uitverkocht. Je kunt stellen dat dit weekend interessanter was dan pakweg de komst van de Reuzen en de Tour in 2015. De gemiddelde kamerprijs lag 24 euro hoger dan normaal."


Positieve geluiden ook bij de bekende cafébazen van de Groenplaats en de Grote Markt. Bob Merckx (De Post): "Het was mooi verdeeld tussen de twee plekken. Het wielerpubliek is anders dan mijn normale cliënteel. Die mensen komen om iets te drinken, niet om te eten. Maar voor mij is elk evenement goed." Kid Van Thienen (Rhythm 'n' Blues Kaffee): "De stad kan dit evenement aan. Alles is veilig verlopen en er was veel volk. Mijn terras bleef 's ochtends wel leeg, ik heb daar geen zon. 's Avonds was het wel volle bak. In een volgend overleg met de stad zullen we beslist nog wat voorstellen uitwisselen."

Cafés vroeger open

Koen Kennis: "Het Ronde-evenement kan nog groeien. We zijn tevreden. Eén suggestie heb ik al: de cafés kunnen wat vroeger openen. Een mens wil toch bij aankomst in Antwerpen graag een koffie gaan drinken. Ook de winkels op de Meir moeten misschien wat sneller open."


Linda Cloots (vzw Meir) zag een goed huwelijk tussen de Ronde en de winkelzondag van april. "Na het startschot van de burgemeester zakten veel mensen af naar de Meir en andere winkelstraten. Er was een goede balans: het was ideaal voor ons dat niet iedereen in de buurt van de Grote Markt bleef hangen."


Op naar zondag 1 april 2018 voor de volgende Ronde.