"Antwerpenaar ziet toeristen graag komen"

BEZOEKERS KUNNEN VIA NIEUWE APP ADVIES VRAGEN AAN INWONERS

De Antwerpenaar koestert het toerisme in zijn of haar stad. Dat is de conclusie van een rondvraag bij 1.174 bewoners. In 2017 vonden 13 miljoen dagtoeristen en 1,9 miljoen verblijfstoeristen hun weg naar de 'koekenstad'. De stad wil hen beter

spreiden over de wijken en lanceert een nieuwe app, waarmee toeristen vragen kunnen stellen aan Antwerpenaren.


Als u deze zomer in het buitenland op vakantie bent geweest, was u er misschien wel ongewenst. In Venetië, Barcelona of Amsterdam kwamen bewoners in opstand tegen de uitwassen van het massatoerisme. Hier en daar werd de sfeer grimmig: actievoerders prikten banden lek en ontstaken rookbommetjes op terrasjes.


Zulke toestanden kent Antwerpen niet. Uit een enquête van Toerisme Vlaanderen blijkt dat de Antwerpenaar het toerisme koestert. Van de 1.174 respondenten (bewoners binnen de ring) vindt 89,3 % dat Antwerpen een toeristische bestemming moet blijven en 82,3% vindt dat het toerisme actief aangemoedigd moet worden. Liefst 90,9 % van de respondenten vindt het leuk om toeristen te helpen als ze vragen hebben.


Het toerisme in Antwerpen doet het jaar na jaar beter. In 2016 werden ongeveer 12 miljoen dagtoeristen geteld. Dat aantal werd dit jaar al bereikt. De stad verwacht in 2017 af te klokken op ruim 13 miljoen. Ook het verblijftoerisme zit in de lift. In 2016 werden er 1.817.000 overnachtingen geteld. De stad verwacht in 2017 een totaal van 1,9 miljoen overnachtingen.

Nieuwe app

Het liefst ziet de Antwerpenaar de individuele toerist (singles, koppels, gezinnen) komen. Om die zo goed mogelijk te bedienen ontwikkelde Visit Antwerp de 'Ask Antwerp'-app, die begin volgend jaar wordt gelanceerd. "Met 'Ask Antwerp' bieden we toeristen de kans om rechtstreeks in contact te komen met de local die Antwerpen door en door kent", vertelt Miek De Roeck, directeur van Visit Antwerp. "Een bezoeker stelt bijvoorbeeld de vraag 'waar kan ik het beste van de Arabische keuken proeven?'. Op dat moment selecteert de app vijf willekeurige mensen die geregistreerd staan als local. Als je ervoor kiest om met de gestelde vraag aan de slag te gaan, brengt de app je in rechtstreeks contact met de bezoeker."


De stad Antwerpen is ambitieus. Ze wil jaarlijks een gemiddelde groei van 4% realiseren voor toeristische overnachtingen. Het aantal cruisetoeristen wil ze met 8% laten groeien, het dagtoerisme moet met 3,6 % naar omhoog.

Fietstochtje

En wat met de kwalijke gevolgen van massatoerisme zoals we die deze zomer in Venetië, Barcelona en Amsterdam zagen? De stad is er uiterst behoedzaam voor. Schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA) wil de toeristen daarom zoveel mogelijk over de hele stad spreiden.


"Antwerpen heeft zoveel meer te bieden dan enkel het historische stadscentrum", zegt Kennis. "Waarom tijdens een citytrip niet even de drukte ontvluchten voor een fietstocht naar de Hobokense Polder of het Rivierenhof? Of een wandeling door de volkse buurt van de Handelstraat of genieten van de architectuur in de Markgravewijk of Zurenborg? Elke stadswijk heeft een eigen karakter en kleur. We zoeken naar het toeristische potentieel van elke wijk en we maken er filmpjes of een wijkgids over."