Amper ruimte voor fietsers

Het centrum van Ieper telt verschillende scholen en heel wat scholieren banen er zich 's morgensvroeg en na de les een weg door het drukke verkeer op en rond de Grote Markt. Onder meer de Rijselstraat, waar ook een aantal scholen gelegen zijn, baart veel ouders zorgen.

In de drukke kasseiweg zijn, zoals meestal in het stadscentrum, geen fietspaden voorzien en wordt gekozen voor gemengd verkeer. Voetgangers en fietsers hebben er voorrang, er geldt zone dertig en voorrang van rechts. Maatregelen genoeg dus van het stadsbestuur om het verkeer af te remmen en bewust te maken van elkaar.

Maar toch lijken heel wat autobestuurders zich nog steeds niet helemaal van bewust van de verkeerssituatie. Te snel rijden of het niet verlenen van een voorrang, is er dagelijkse kost. Daar komt bij dat er maar net genoeg plaats is voor het tweerichtingsverkeer als bussen door de straat moeten manoeuvreren, wat enkel bijdraagt tot het onveiligheidsgevoel voor fietsers op de weg. De kruising van de Rijselstraat met de Grote Markt en de Neermarkt zorgt bovendien voor extra verwarring. Wie als fietser van de Rijselstraat naar de Neermarkt rijdt, let beter goed op - ook voor de tenen.

(BLI)

In de Rijselstraat passeren veel fietsers, maar een fietspad is er niet.
Eric Flamand In de Rijselstraat passeren veel fietsers, maar een fietspad is er niet.