Wie helpt de oudste museumdirecteur van het land?

MARCEL MESSIAEN (94) ZOEKT VRIJWILLIGERS VOOR UITBREIDING

Museumdirecteur Marcel Messiaen in zijn openluchtmuseum Bachten de Kupe. Hij droomt ervan zijn levenswerk verder uit te breiden.
Benny Proot Museumdirecteur Marcel Messiaen in zijn openluchtmuseum Bachten de Kupe. Hij droomt ervan zijn levenswerk verder uit te breiden.
Museumdirecteur Marcel Messiaen uit Westende is 94 jaar, maar dat belet hem niet om het openluchtmuseum Bachten de Kupe achter de kerk van het Alveringemse dorpje Izenberge open te houden. "Ik droom ervan om de site uit te breiden met 22 nieuwe gebouwen, een school en een brouwerij. Daarvoor heb ik geld en vrijwilligers nodig", zegt de gedreven negentiger.

Marcel Messiaen stamt van een familie vishandelaars en hield zelf een viswinkel in Westende open. Zijn passie voor volkskunde haalde echter de bovenhand en die liefde is na al die jaren vuriger dan ooit. "Ik was jaloers op Bokrijk, waar heel wat gebouwen uit de Westhoek staan. Waarom moeten we zo ver rijden om oude huizen van hier te zien? Het was een lang gekoesterde droom om in onze streek een dorpje van weleer na te bouwen. In oktober 1979 opende ik de houten poort van het openluchtmuseum Bachten de Kupe samen met het bestuur van de gelijknamige vzw. Bijna elke dag wandel ik door het oude dorpje dat we eigenhandig hebben gebouwd en sta ik verwonderd te kijken. Ik ben fier dat we zo'n waardevol archief konden bewaren. Toch heb ik mijn frustraties. Al zo lang zetten we ons belangeloos in en nog hebben we de erkenning niet die we verdienen. We moeten het doen met het inkomgeld van de bezoekers, maar met een gemiddelde van 6.000 mensen per jaar kunnen we niet ver springen. Toch hoop ik ons museum nog uit te breiden. De plannen om 22 nieuwe gebouwen neer te poten, een brouwerij uit Lo en een school met drie klassen zitten in mijn hoofd, maar we hebben het geld niet. Ook een depot hebben we dringend nodig, want de collectie wordt te groot. Meer dan 46.000 stukken hebben we al en het groeit nog altijd. Hier hoef je niet te graven om de geschiedenis te ontdekken. Ik noem mijn museum graag een staaltje bovengrondse archeologie."


"Ik leid de mensen nog heel graag rond in mijn levenswerk. Mijn doel is onze collectie te bewaren. Het doet hartzeer als er iets verdwijnt. De deur van dit museum zal ik zelf niet dichttrekken. Ik voel dan wel een paar fysieke ongemakken, maar de drang om naar hier te blijven komen is nog groot. Het is niet gemakkelijk. Samen met vrijwilligster Monique houden we de boel recht. Per huisje dat hier staat moeten we onroerende voorheffing betalen. Er is de patrimoniumbelasting en er zijn nog andere kosten die we moeten betalen met de opbrengst van de ticketverkoop, maar we houden het hoofd boven water. Ik wil voortdoen tot mijn laatste adem."

De kruidenierswinkel.
Benny Proot De kruidenierswinkel.

Vrijwilligers gezocht

Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en de provincie West-Vlaanderen registreren momenteel de collectie van het museum. Vrijwilligers met een hart voor plattelandserfgoed zijn welkom om te helpen. Het werk duurt nog tot eind september. Werktuigen afstoffen, zware stukken verplaatsen en gegevens noteren zijn de belangrijkste taken. Marcel pikt daarop in. "De collectie registreren is goed, maar het museum een boost geven is nog veel beter. Een financieel steuntje van de overheid zou welkom zijn. Ik hoop dat Bachten de Kupe, dat ooit 30.000 bezoekers per jaar lokte, opnieuw een toeristische hoogvlieger wordt, maar daarvoor hebben we mensen nodig die ons willen helpen. Vooral handige vrijwilligers kunnen we gebruiken om ons patrimonium te bewaren."


Maandag 18 mei organiseert het CAG vanaf 14 uur een infomoment over de registratie van de collectie in de herberg van Bachten de Kupe op het Sint-Mildredaplein 1b in Izenberge. Info over het museum via 058/29.80.90 of museumbdk@yahoo.com.

De dokterspraktijk.
Benny Proot De dokterspraktijk.
De schoenmaker.
Benny Proot De schoenmaker.