Wachtpost verlicht werkdruk

NIEUWE LIJST RIZIV BRENGT HUISARTSARME ZONES IN BEELD

Georges Casteur (67) is een van de meest ervaren huisartsen van Oostende.
Foto Proot Georges Casteur (67) is een van de meest ervaren huisartsen van Oostende.
Negen gemeenten uit de regio kampen met een tekort aan huisartsen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het RIZIV. Huisartsenkring IJzerstreek en Westkust hoopt dat de wachtpost meer dokters naar Alveringem en De Panne lokt.

Volgens het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) halen 314 Belgische gemeenten de minimumnorm van negen huisartsen per 10.000 inwoners niet. Ook Alveringem, Bredene, De Panne, Houthulst, Koksijde, Lo-Reninge, Middelkerke, Oostende en Veurne horen erbij. De cijfers slaan op de periode van 1 juni 2012 tot eind december 2013.

Premie van 20.000 euro

Steven Haesaert, woordvoerder van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen, ziet een algemeen tekort in het aantal huisartsen. Zo telt Oostende er ongeveer 70 op net geen 70.000 inwoners. "Veel artsen verdrinken in het werk. Aan de kust stijgt het aantal consultaties en neemt de continue zorg ook door de vergrijzing."


Het Riziv stelt een premie voor van twintigduizend euro voor beginnende huisartsen. "Maar dat alleen is niet voldoende. Er moet ook een praktische verandering komen in de organisatie van een huisartsenpraktijk. Een dokter werkt van 8 tot 22 uur en spendeert daarbij drie tot vier uur aan administratie. Geef dokters een administratieve kracht."


In april van dit jaar heeft huisartsenkring IJzerstreek en Westkust een wachtpost opgericht. "We willen nieuwe huisartsen aantrekken naar onze regio en daarom is zo'n wachtenpost een goede zaak", zegt coördinator Sofie Corteel. "De weekenddiensten voor artsen in vooral landelijke gebieden dalen dankzij de kring soms met de helft. Dat kan huisartsen aantrekken naar gemeenten zoals Alveringem en De Panne. Naast de startpremie krijgen huisartsen bovendien een bijdrage als ze een praktijkassistent aanwerven voor de administratie. Onze kring telt al 65 huisartsen."


Uit cijfers blijkt dat steeds meer huisartsen lang aan de slag blijven . Sommigen uit noodzaak, anderen omdat ze het echt graag doen. Christophe Verhue (29) nam vorig jaar de huisartsenpraktijk van Guido Debruyne over, die pas op 72-jarige leeftijd met pensioen ging. "Ik kreeg een premie via het Riziv van 20.000 euro, maar de doorslaggevende factor was de oprichting van de wachtpost", legt Verhue uit. "Ik had anders maandelijks een weekenddienst van 48 uur. Nu is dat maandelijks één van 12 uur. De administratieve druk stijgt inderdaad, maar de aanwerving van een assistent is pas rendabel in een duopraktijk." In Alveringem zijn er nu vier huisartsen maar deze zomer komt er een vijfde bij.

Meer consultaties

Dokter Georges Casteur (67) is een van de meest ervaren huisartsen van Oostende. Hij is nu precies 40 jaar aan de slag als dokter. "Ik heb mijn patiëntenbestand de afgelopen tijd zien stijgen. Heel wat collega's zijn gestopt of zijn spijtig genoeg overleden. Daar tegenover komen er te weinig nieuwe huisartsen bij", stelt Casteur. De dokter ziet ook een evolutie in de werkwijze. "Huisartsen bootsen specialisten tegenwoordig te veel na. Jongere artsen werken steeds meer op afspraak, vroeger kon je sneller bij je arts terecht. Bovendien merk ik op dat veel jongeren het liefst van al een '9-to-5'-job willen uitoefenen en niet altijd even bereikbaar willen zijn in het weekend." Casteur wil ook benadrukken dat er van hogerhand steeds meer tijd kruipt in het administratieve luik. "Vanaf volgend jaar moeten we bijvoorbeeld alle voorschriften op de computer uitschrijven, rechtstreeks aan de apotheker gericht." Georges Casteur is niet van plan om binnenkort met pensioen te gaan. "Ik doe mijn job nog altijd ontzettend graag."