Met historische fietsen langs de slagvelden van 14-18

Van Brugge naar Ieper op oude pedalen

Komende zondag rijdt een groep historische fietsen langs het traject van de ‘Omloop van de Slagvelden’. 

Charles Kippert, deelnemer aan de Omloop van de Slagvelden in 1919, op zijn koersfiets die ruim 20 kilogram woog.
Bibliothèque Nationale Française Charles Kippert, deelnemer aan de Omloop van de Slagvelden in 1919, op zijn koersfiets die ruim 20 kilogram woog.

In 1919, toen het oorlogsgeweld pas was geluwd, reed een beperkte groep moedige wielrenners de wedstrijd van hun leven, de Omloop van de Slagvelden. Honderd jaar later, in augustus, wordt deze wedstrijd nieuw leven in geblazen en wordt een herdenkingsrit georganiseerd, met vertrek en aankomst in Oosteeklo, die onder meer langs Brugge, Alveringem en Ieper zal lopen. Maar een groep ‘pedaalstappers’ heeft besloten niet zo lang te wachten en zal volgend weekend al een deel van het traject rijden, op historische fietsen. Op zondag 5 mei, omstreeks 14.30, zullen zij worden ontvangen in het Mout- & Brouwhuis de Snoek, door niemand minder dan historicus Frank Becuwe, die het verhaal van de Omloop in 2013 van onder het stof haalde en in een boek heeft gegoten. “Op oude, historische fietsen en in een even oudmodische outfit rijden ze een deel van de derde en meest onmogelijke rit van Brussel naar Amiens. Omdat ze geen zin hebben om zoals hun confraters van een eeuw geleden in loopgrachten of bunkers te moeten overnachten, hebben ze hun traject beperkt tot Brugge – Ieper. Ze vertrekken om 9.30 uur in Brugge aan de Bourgogne de Flandres in de Kartuizerinnenstraat, vlakbij de markt. Via Torhout, Beerst, Diksmuide, Oudekapelle, Nieuwkapelle en Lo komen ze tussen 14 en 15 uur aan in het Mout- & Brouwhuis de Snoek dat voor die ene keer tot bevoorradingspost zal worden omgetoverd,” verduidelijkt de auteur.

Al wie deze ‘coureurs’ van weleer wil ontmoeten en misschien wel eventjes voor een selfie hun stalen ros zal mogen bestijgen, wordt tussen 14 en 15 uur in de herberg van het Mout- & Brouwhuis de Snoek verwacht. “Daarna razen ze op hun vélocipèdes of hoge bi’s, loopfietsen, smokkelfietsen, FN-cardanfietsenen andere tweewielige vehikels via Lo, Vleteren, Woesten en Elverdinge naar Ieper, de hoofdstad van de Verwoeste Gewesten. Daar worden ze rond 18 u verwacht, juist op tijd voor het verslag van de ‘koers op teevee’.”

Mail voor meer info naar frank.becuwe@mino.be of bel Frank op 0478/43.15.89 en surf voor alle details over de Omloop der Slagvelden naar www.wielerroem.com.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.