Literaire hommage aan Lut Ureel

Mout- & Brouwhuis de Snoek organiseert op zondag 28 april een eerbetoon aan schrijfster Lut Ureel, die vorig jaar kwam te overlijden.

Schrijfster Lut Ureel overleed vorig jaar, maar wordt zondag in Mout- & Brouwhuis De Snoek postuum in de bloemetjes gezet.
Lieve Ureel Schrijfster Lut Ureel overleed vorig jaar, maar wordt zondag in Mout- & Brouwhuis De Snoek postuum in de bloemetjes gezet.

Op 17 januari 2018 overleed Vlaams auteur Lut Ureel. Zij was niet alleen afkomstig van Alveringem, maar ze heeft haar geboortedorp en geboortestreek bovendien op de literaire kaart gezet. Vooral in werken als ‘Wat ben ik blij dat ik een dorp geboren ben, ‘De lange geboorte’, ‘Een kleine mens in de Grote Oorlog’ en ‘Ben jij dat kind geweest?’ hanteerde zij haar Bachten de Kupe als inspiratiebron. Steeds opnieuw bracht ze met haar pen een beklijvend beeld van een plattelandsstreek in verandering.

De bestuursleden van het onafhankelijk cultuurhuis Mout- & Brouwhuis de Snoek vonden dat het heengaan van deze bekende Alveringemse niet zomaar mocht voorbijgaan. Daarom organsieren zij een literaire hommage aan Lut Ureel, die zal doorgaan op zondag 28 april om 14.30 uur op de site van het Mout- & Brouwhuis de Snoek. Het tweedelige programma belooft een ‘culturele hoogdag van het dorp’ te worden, waarbij Lieve Ureel de aanwezigen zal vertellen over de jeugd van haar zus en Guido Demerre zal zorgen voor toelichting en duiding bij het literaire oeuvre van Lut. Vervolgens zal acteur Pol Breyne drie uitgebreide sprekende fragmenten brengen uit het boek ‘Wat ben ik blij dat ik in een dorp geboren ben’. Alveringemnaren Jef Vanhoutte, juffrouw Christiane Debysere en Rik Verschave zullen op hun beurt jeugdherinneringen en -sentimenten met het publiek delen. Het tweede deel van de hommage voert de aanwezigen mee naar het Alveringem van 1959 door middel van een kleurenfilm “Tempus fugit” die in dat jaar door Lut Ureel, haar broer Lode Ureel en haar echtgenoot Miel Dekeyser werd gedraaid.

Alle aanwezigen zullen worden verwelkomd met een ‘Snoekje’ en worden tijdens de pauze verwend met een koffie en gebakje. Deze ‘dag van de Alveringemnaar’ wordt aangeboden door het Mout- & Brouwhuis de Snoek met steun van de gemeente Alveringem. Deelnemen kan voor een symbolische bijdrage van 5 euro. Mail voor meer info naar frank.becuwe@mino.be of bel Frank op 0478/43.15.89.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.