Hond met schotwonde aangetroffen nabij Franse grens: “Vermoedelijk weggejaagd door jagers”

De Münsterländer was gewond en bloedde aan de achterpoten.
Jeffrey Buyck De Münsterländer was gewond en bloedde aan de achterpoten.
In de Beverenstraat in Leisele bij Alveringem is zaterdagnamiddag een bloedende hond aangetroffen. Eerst werd gedacht dat het dier aangereden was door een auto, maar tijdens de verzorging bleek dat de Münsterländer schotwonden van een hagelgeweer had opgelopen. 

Het was een burger die het arme dier zaterdagmorgen aantrof in een veld, vlak bij de Franse grens. De politie werd verwittigd en die bracht de hond, bloedend aan de achterpoten, over naar dierenasiel Ganzeweide in Koksijde. “De eerste diagnose was een aanrijding. De Münsterländer, een jachthond, werd meteen onderzocht door onze vrijwilligers. Tijdens het wegwassen van het bloed waren we verontrust, want we ontdekten overal kleine wondjes. De Munsterlander raakte ook nog in shock door alle drukte rondom hem. We besloten de hond naar de dierenarts van wacht te brengen", getuigt voorzitter André Lycke van Ganzeweide.

De Münsterländer tijdens een eerste wasbeurt.
Ganzeweide De Münsterländer tijdens een eerste wasbeurt.

“De wondjes bleken afkomstig van hagel en waren dus schotwonden, maar gelukkig niet levensbedreigend”, vertelt dierenarts Guy Colson uit Koksijde. “Het dier droeg een Belgische chip, maar die gaf aan dat de hond aan het buitenland was verkocht. Op goed geluk belde ik naar een bevriende dierenarts in het dorpje Rekspoede, over de grens in Frankrijk. Die had de Münsterländer toevallig in zijn database staan. De baasjes zijn meteen gekomen", zegt dierenarts Guy Colson. 

De baasjes namen hun hond weer mee naar Frankrijk. Hun dierenarts zal de stukjes hagel verwijderen. Die mensen waren de vinder, de politie, het asiel en ons erg dankbaar

Dierenarts Guy Colson

“Die mensen waren ook jagers, maar zijn niet recent gaan jagen. De hond was ‘s morgens weggelopen bij hun woonplaats aan de andere kant van de landsgrens.  Ik vermoed dat het dier andere jagers zag en zich in de jacht mengde, waarop ze hem weg jaagden door te schieten. Het is speculeren, maar ik zie geen andere verklaring”, bedenkt Guy Colson. “De hond is meegenomen door zijn baasjes nadat ik de eerste zorgen toediende. Hun eigen dierenarts zal de stukjes hagel verwijderen. Die mensen waren de vinder, de politie, het asiel en ons in elk geval erg dankbaar”, besluit dierenarts Guy Colson.

De vrijwilligers van Dierenasiel Ganzeweide brengen de hond over naar de dierenarts.
Ganzeweide De vrijwilligers van Dierenasiel Ganzeweide brengen de hond over naar de dierenarts.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leopold Bielen

  Alweer hetzelfde liedje... Verbied gewoon ALLE wapens! Ook die van de "schietgrage" jagers! Die denken dat ze op alles wat beweegt mogen schieten. Soms zelfs in woongebied. En wat zijn wij, mensen of monsters? Heb eens wat respect voor dieren!!!

 • Patrick Jacob

  Zolang de politiek niet natuurbeschermingsvereenigingen geraadpleegd ipv de jachtlobby zal het altijd een puinhoop blijven.

 • Norbert Thieren

  Niemand is voorstander van de jacht, waarom worden die barbaarse praktijken nog toegelaten?

 • Juliette Francois

  Smeerlappen! Ja, er zijn wel degelijk jagers die er plezier in hebben om op honden en katten te schieten. Jammer dat mijn grootvader dit niet meer kan navertellen, die heeft met zijn eigen ogen gezien hoe barbaars sommige jagers zijn. Wettelijk vervolgen bij wandaden of enkel nog gecontroleerde jacht!

 • David van Aelst

  Zo zonde voor dat beestje maar bij dat het een hond van jagers is. Misschien als het binnen het jagerswereldje gebeurd dat ze van binnenuit voor verandering gaan zorgen. Beterschap aan het beestje...